Wegańskie burrito – kto raz spróbuje nie będzie już więcej zamawiać mięsnej wersji. Danie jest lekkie, zdrowe i bardzo smaczne.
Czas: 40 mminut
Poziom trudności: Nieco wymagające
Liczba porcji: 2 duże
Ostatnio mamy totalną jazdę na punkcie wegetariańskich dań będących kopiami znanych, klasycznych potraw. Steki, kebaby, mussaki – wszystko to można zrobić wyłącznie z warzyw i uzyskać efekt w niczym nie ustępujący oryginałowi. Ba! Wege wersje są smaczniejsze, bo lżejsze i zdrowsze.
Tak jest z wegańskim burrito. W oryginale jest to klasyczne, mięsne danie i pewnie wiele osób nie wyobraża sobie, że może być inaczej. No może. Nie będziemy tutaj przekonywać, że tak jest. Po prostu trzeba zrobić wegańskie burrito i się przekonać. My nie jesteśmy wegetarianami, ale wegańskie burrito spasowało nam idealnie: jest lekkie, zawiera mnóstwo smaków, bo zawiera sporo różnych składników.
Wegańskie burrito podaj z tortillami – zrób je własnoręcznie (tutaj znajdziesz sprawdzony i prosty przepis) lub kup w dobrym sklepie. Najpierw jednak przeczytaj skład, bo tortille w celu zachowania długiego terminu przydatności bywają paskudnie faszerowane chemią.
Przepis na wegańskie burrito pochodzi z bloga Sweetpotatoesoul.com.
Składniki:
2 szklanki ugotowanego ryżu
Sos
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 4 ząbki czosnku
- Puszka całych pomidorów
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 suszone papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- Sól
Sałatka
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 dojrzał pomidor pokrojony w kostkę
- 1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
- Sok z cytryny
- Siekana zielenina
Guacamole
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
- Sok z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę przepłucz, zalej 2 szklankami wody, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 25 minut, odcedź.
Krok 2
Wsyp orzechy do miskera, zmiksuj, ale nie na drobny proszek – niech zostaną większe kawałki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wysyp na niego orzechy, przesmaż przez chwilę mieszając, dodaj soczewicę i drobno posiekane ząbki czosnku. Smaż minutę, mieszając. Dodaj pomidory z zalewą. Wymieszaj. Dodaj kumin, pokruszone papryczki i oregano. Duś na wolnym ogniu 10 minut. Dopraw do smaku solą.
Krok 3
Zrób sałatkę. Wymieszaj fasolę z kukurydzą, sokiem i cebulą oraz zieleniną. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Zrób guacamole: wyjmij miąższ awokado ze skórki i rozgnieć widelcem. Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą.
Krok 5
Przełóż sos burito do misek, dodaj ryż, sałatkę i guacamole. Podawaj z tortillą. Smacznego!