Wegańska sałatka Cezara. Zamiast zesmażonego na chrupko boczku jest smażone tofu. Leciutki jest też dresing. Sos do sałatki Cezara zamiast majonezu zawiera tahini zmiksowane z jogurtem kokosowym.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

 

sałatka cezara z tofu

Szybka, łatwa i zdrowa wegańska sałatka Cezara z tofu, pysznym, lekko pikantnym, chrupiącą sałatą rzymską, kremowym awokado i lekkim dresingiem. Właśnie sos do sałatki Cezara jest kluczowym składnikiem dania, bo zmienia go w zupełnie niecodzienne danie.

Dresing do sałatki Cezara to zupełnie osobna historia, gdyż wiąże się z nim sporo kontrowersji. Nie wiadomo jakich składników użył Caesare Cardini, który wymyślił to kultowe danie w latach 30 XX wieku.

Nasz sos do sałatki Cezara jest super lekki, delikatnie orzechowy za sprawą sezamowego tahini i jogurtu kokosowego. Tahini, niepozorne, samo w sobie niespecjalnie smaczne, jako baza sosu zmienia się w rzecz niebywale pyszną. Naprawdę warto jest mieć ten sos w lodówce, nie tylko po to, żeby dodać go do hummusu, ale kombinować z różnymi dresingami. Nie musisz go kupować w sklepie i przepłacać – zrób własny sos tahini. Kup sezam – kilka złotych, podpraż w piekarniku przez 10 minut i zmiksuj na pastę. Zobacz nasz prosty przepis na tahini.

W tym przepisie sałatka Cezara z tofu polana jest dresingiem z tahini, rozrzedzonym jogurtem kokosowym. Zamiast niego możesz użyć dowolnego jogurtu, choć kokosowy pasuje tu najlepiej.

Sałatka Cezara z tofu powstała z inspiracji wpisem na Thekitchn.com.

Składniki:

  • Opakowanie sera tofu
  • Sałata rzymska
  • Kilka łyżek siekanego szczypiorku
  • Kiełki jarmużu albo brokuła
  • Awokado
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju

Marynata do tofu

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu sriracha lub inne ostrego
  • 1 łyżeczka miodu

Sos

  • 2 łyżki sosu tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały kubeczek jogurtu kokosowego
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól

Przygotowanie:

Krok 1

Pokrój tofu w kostkę. Wlej do miski składniki marynaty. Wymieszaj. Włóż do niej kostki tofu. Odstaw na 15 minut.

Krok 2

W międzyczasie zrób sos. Przełóż tahini, ząbek czosnku i sok z cytryny do miksera i zmiksuj. Wlej jogurt, wymieszaj całość. Dopraw do smaku solą.

Krok 3

Rozgrzej na patelni olej, wyłóż na niego tofu odsączone z marynaty. Smaż na złoto około 10 minut, obracając kostki sera, żeby równo się usmażyły.

Krok 4

Umyj sałatę i porwij na kawałki. Przełóż do misy.

Przekrój awokado na połowy. Wyjmij pestkę. Pokrój miąższ w kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj do sałaty.

Dodaj też tofu. Polej sosem, posyp szczypiorkiem i kiełkami. Podawaj. Smacznego!