Wegańska sałatka Cezara. Zamiast zesmażonego na chrupko boczku jest smażone tofu. Leciutki jest też dresing. Sos do sałatki Cezara zamiast majonezu zawiera tahini zmiksowane z jogurtem kokosowym.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Szybka, łatwa i zdrowa wegańska sałatka Cezara z tofu, pysznym, lekko pikantnym, chrupiącą sałatą rzymską, kremowym awokado i lekkim dresingiem. Właśnie sos do sałatki Cezara jest kluczowym składnikiem dania, bo zmienia go w zupełnie niecodzienne danie.
Dresing do sałatki Cezara to zupełnie osobna historia, gdyż wiąże się z nim sporo kontrowersji. Nie wiadomo jakich składników użył Caesare Cardini, który wymyślił to kultowe danie w latach 30 XX wieku.
Nasz sos do sałatki Cezara jest super lekki, delikatnie orzechowy za sprawą sezamowego tahini i jogurtu kokosowego. Tahini, niepozorne, samo w sobie niespecjalnie smaczne, jako baza sosu zmienia się w rzecz niebywale pyszną. Naprawdę warto jest mieć ten sos w lodówce, nie tylko po to, żeby dodać go do hummusu, ale kombinować z różnymi dresingami. Nie musisz go kupować w sklepie i przepłacać – zrób własny sos tahini. Kup sezam – kilka złotych, podpraż w piekarniku przez 10 minut i zmiksuj na pastę. Zobacz nasz prosty przepis na tahini.
W tym przepisie sałatka Cezara z tofu polana jest dresingiem z tahini, rozrzedzonym jogurtem kokosowym. Zamiast niego możesz użyć dowolnego jogurtu, choć kokosowy pasuje tu najlepiej.
Sałatka Cezara z tofu powstała z inspiracji wpisem na Thekitchn.com.
Składniki:
- Opakowanie sera tofu
- Sałata rzymska
- Kilka łyżek siekanego szczypiorku
- Kiełki jarmużu albo brokuła
- Awokado
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju
Marynata do tofu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu sriracha lub inne ostrego
- 1 łyżeczka miodu
Sos
- 2 łyżki sosu tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały kubeczek jogurtu kokosowego
- Sok z połowy cytryny
- Sól
Przygotowanie:
Krok 1
Pokrój tofu w kostkę. Wlej do miski składniki marynaty. Wymieszaj. Włóż do niej kostki tofu. Odstaw na 15 minut.
Krok 2
W międzyczasie zrób sos. Przełóż tahini, ząbek czosnku i sok z cytryny do miksera i zmiksuj. Wlej jogurt, wymieszaj całość. Dopraw do smaku solą.
Krok 3
Rozgrzej na patelni olej, wyłóż na niego tofu odsączone z marynaty. Smaż na złoto około 10 minut, obracając kostki sera, żeby równo się usmażyły.
Krok 4
Umyj sałatę i porwij na kawałki. Przełóż do misy.
Przekrój awokado na połowy. Wyjmij pestkę. Pokrój miąższ w kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj do sałaty.
Dodaj też tofu. Polej sosem, posyp szczypiorkiem i kiełkami. Podawaj. Smacznego!