Klasyczne danie kuchni hiszpańskiej to danie, które koniecznie trzeba zrobić z sezonowymi warzywami. Fritatta  młodymi ziemniakami smakuje wyjątkowo.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Nie za trudne

Liczba porcji: 3-4

Liczba kalorii w porcji: 280-380

Zostało nam w lodówce kilka jajek z krótkim terminem przydatności do spożycia. Co z nich zrobić? Przepisów na dania jajeczne jest milion, ale kiedy w lodówce masz jeszcze ziemniaki, a szczególnie młode, no to wybór może być tylko jeden – fritatta z młodymi ziemniakami! Ten hiszpański patent na prostą i mega pożywną potrawę z jajkami i ziemniakami to super sposób na szybki obiad.

Tortillla z młodymi ziemniakami przygotujesz w 20 minut. Sposób jest bardzo prosty: myjesz ziemniaki, gotujesz 10 minut. W międzyczasie ubijasz jajka – im lepiej są napowietrzone tym tortiila z młodymi ziemniakami będzie bardziej puszysta. Potem mieszasz ziemniaki z jajkami i na patelnię.

Teraz zaczynają się jednak schody: co zrobić, żeby wierzch tortilli ładnie się zrumienił? Dwie są metody: kiedy sposób się już się przypiecze, kładziesz na patelni talerz i wykładasz na niego placek, a potem zsuwasz na patelnię z powrotem, nieprzypieczoną stroną do dołu.

My wolimy drugi sposób, znacznie prostszy: wstawiasz tortillę do piekarnika pod sam grill i po kilku minutach sprawa załatwiona.

Tortilla z młodymi ziemniakami to danie wyjątkowe także dlatego, że możesz dodać do niej wszystko co ci w duszy zagra: boczek, chorizo, kiełbasę, możesz posypać wierzch gruyerem, cheddarem, mozzarellą, czy jakimkolwiek ulubionym serem.

Nasza tortilla z młodymi ziemniakami zawiera w sobie groszek i marchew. Dodaliśmy też do niej dużo ziół: lubczyk, szałwię, pietruszkę i szczypiorek.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • Szklanka mrożonej marchewki
  • Szklanka mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • Siekana zielenina (lubczyk, szczypiorek, pietruszka, szałwia)

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj ziemniaki, pokrój w grube plastry, włóż do garnka, zalej wodą, wstaw na kuchenkę. Gotuj 10 minut. Po siedmiu minutach wsyp do ziemniaków marchew i groszek. Odcedź po ugotowaniu.

Krok 2

Rozgrzej na patelni łyżkę masła, gdy się zapieni dodaj łyżkę oleju. Posiekaj cebulę, wysyp na tłuszcz. Smaż mieszając przez 5-7 minut, aż lekko się skarmelizuje.

Krok 3

Wbij jajka do dużej misy, ubij rózgą, żeby dobrze napowietrzyć masę. Przełóż do niej przestudzone ziemniaki, marchew i groszek. Wylej całość na patelnię z cebulą. Przykryj. Smaż na małym ogniu przez 10-15 minut aż fritatta zetnie się po bokach. Odkryj, posyp zieleniną. Następnie wstaw całość pod grill, żeby zapiec wierzch fritatty. W zależności od piekarnika zajmie to 2-5 minut.

Wyjmij z piekarnika. Pokrój. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!