Pektyna do dżemów – domowe przetwory bez cukru

W składnikach moich słodkich przetworów zazwyczaj znajduje się pektyna do dżemów zamiast popularnych środków żelujących, które w sezonie letnim zalewają półki sklepowe. W tym wpisie znajdziecie odpowiedź na pytanie, dlaczego tak jest 🙂Powód jest prosty – dla mnie domowy dżem ma być lepszy niż ten ze sklepu. Oczywiście rozumiem, że ważny jest główny surowiec, czyli owoce i kiedy tworzymy domowe przetwory, znamy ich pochodzenie, widzimy je przed obróbką i selekcjonujemy z dbałością o szczegóły. Super, też tak robię! 🙂 Od czasu, kiedy zaczęłam czytać etykiety i świadomie decydować, co ląduje w moim koszyku, pod lupę wzięłam też środki żelujące. W sezonie letnim przeróżnych fixów do dżemów jest w sklepach naprawdę pokaźna liczba!

Szukasz inspiracji na domowe dżemy bez cukru? Sprawdź koniecznie moje propozycje przetworów 🙂

Naturalna pektyna do dżemów - jak wybrać

Naturalna pektyna do dżemów - jak wybrać

Pektyna do dżemów zamiast popularnych środków żelujących – domowe przetwory bez cukru

Udało mi się zrobić mały research i prześwietliłam składy najpopularniejszych produktów do dżemów – niestety żaden z nich nie spełnił moich oczekiwań i posłusznie wróciłam do mojej ulubionej pektyny. O niej też napiszę kilka słów, bo nawet w tym przypadku trzeba uważać na skład.

Naturalna pektyna do dżemów - jak wybrać

Naturalna pektyna do dżemów - jak wybrać

Najpopularniejsze środki żelujące – prześwietlenie składów

Fix (i masz) Dżem 2:1 – bez konserwantów – Winiary

Skład: cukier, substancja żelująca (pektyny) 22,9%, regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

Dżemix uniwersalny 2:1 – Delecta

Skład: cukier, substancja żelująca: pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, glukoza.

Konfitur-Fix – Diamant

Skład: cukier, substancja żelująca: pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, olej roślinny całkowicie utwardzony (palmowy), substancja konserwująca: sorbinian potasu.

Dżemofix 2:1 – Celiko

Skład: cukier, substancja żelująca: pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: kwas sorbowy.

Żelfix 2:1 i 3:1 – Dr. Oetker

Skład: cukier, substancja żelująca (pektyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (kwas sorbowy).

Cukier żelujący 2:1 – Dr. Oetker

Skład: cukier, substancja żelująca (pektyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (kwas sorbowy).

Nie zawsze zielone jest… zielone

Zapomniałabym o moim hicie, czyli cukrze żelującym z dodatkiem stewii (to bardzo ważne, że jest to jedynie dodatek ;)) – cukier był na pierwszym miejscu w składzie, ale za to opakowanie było mistrzostwem – zachęcało swoim zielonym kolorem i było bardzo sprytnie opracowane graficznie (sprawdźcie koniecznie u Wujka Google). (Nie)stety chyba został wycofany ze sprzedaży 😀

Mixy do dżemów, które wcześniej wymieniłam, należą do tych najpopularniejszych, ale są na rynku też inne, dostępne głównie online. Chciałabym, aby to zestawienie było jak najbardziej pełne i aktualne, więc przedstawiam jeszcze kilka propozycji. Jak się okazuje, nie wszystkie produkty posiadające w nazwie „pektyna” mają czysty skład, bez dodatku innych substancji, więc uczulam na dokładne sprawdzanie składu w sklepach internetowych i czytanie opisów na aukcjach, bo można się nieźle rozczarować.

Co to jest pektyna?

Pektyna jest naturalnym środkiem żelującym pochodzącym z owoców (głównie z jabłek i cytrusów). Doskonale sprawdza się jako zagęstnik do dżemów i ma duży wpływ na ich konsystencję. Dzięki niej nie trzeba długo gotować składników, co ucieszy na pewno zwolenników dużych kawałków owoców 😉

Naturalna pektyna do dżemów - jak wybrać

Dodatkowo poprzez krótsze gotowanie nie tracimy tylu cennych składników zawartych w owocach, otrzymujemy przetwory o żywych kolorach i pięknym, owocowym zapachu.

A bez pektyny?

W ostatnim czasie naczytałam się wielu porad o domowych dżemach i często łapałam się za głowę, widząc ilość cukru albo czas gotowania owoców (niektórzy polecają długie i wielokrotne gotowanie w celu odparowania soku i wtedy dżem ma być naturalnie słodki). Powiecie może „no dobra, a skąd wiesz, że tak jest źle?”. Wiem, bo próbowałam.

Jeszcze kilka lat temu, przed poznaniem cukru brzozowego, stewii i zdrowszych, mniej kalorycznych zamienników uparłam się na dżem z samych owoców. I gotowałam, gotowałam, gotowałam te biedne truskawki, aż stały się bardzo ciemne i… jakieś takie mdłe, suche, bez smaku i koloru. Miałam kilka słoiczków takiej konfitury i jakoś zmęczyłam, dodając ją do owsianki. I nigdy więcej nie zrobiłam jej ponownie. Zajmuje to zdecydowanie za dużo czasu, a efekt jest średni. Niewiele z tych owoców zostaje, kolor nie zachęca, a smak też pozostawia wiele do życzenia. Oczywiście to tylko moja opinia, ale nie polecam. Nie róbcie tego, po prostu 😉

Naturalna pektyna do dżemów - jak wybrać

Dlaczego pektyna do dżemów to mój wybór

Jeden składnik – 100% pektyna do dżemów. To wszystko. Resztę dorzucamy sami. Owoce, sok, dowolny słodzik. Ma być tradycyjnie i z cukrem? Proszę bardzo, taka opcja też wchodzi w grę. Producent rekomenduje co prawda odpowiednie proporcje pektyny, ale sprawdziłam już wiele kombinacji i tak naprawdę nie ma się czym przejmować – wyjdzie. Wybieram pektynę amidowaną, bo nigdy mnie nie zawiodła i zawsze doskonale żelowała wszystkie dżemy. Dobrym rozwiązaniem okazało się też dodanie świeżego soku z jabłek, dzięki czemu zagęstnika mamy jeszcze więcej i wpływa to na konsystencję dżemu.

Naturalna pektyna do dżemów - jak wybrać

Jak wybrać pektynę do domowego dżemu

Jeśli chcecie zrobić dżem od postaw i eksperymentować ze składnikami, np. zastąpić cukier zdrowszym słodzikiem (ksylitolem, stewią, erytrytolem), najlepiej wybrać pektynę bez dodatku cukru. Reszta zależy od was 🙂

Ja wypróbowałam pektynę amidowaną C&G i kupiłam zamiennik z Celiko. Te dwie opcje mają czysty skład i mogę je spokojnie polecić.

Szukasz inspiracji na domowy dżem?

Sprawdź moje przepisy 🙂 Powodzenia!

Podziel się

12 komentarzy

  1. Ależ mi brakowało Frugaska- naszego modela 😻 Co do dżemów domowej roboty, nie miałam pojęcia, że to bardziej skomplikowane niż sobie wyobrażałam! Przygarnęłabym od Ciebie chętnie słoiczek, lub dwa ♥️

    • Tak, powinno się udać. Tylko trzeba dodawać ją bardzo stopniowo, żeby uniknąć grudek (mogą się utworzyć takie „glutki”). Trzymam kciuki! 🙂

  2. Potwierdzam, że przy dżemie bez cukru, z samą pektyną, zrobiły mi się takie właśnie małe (nawet bardzo małe) grudki. Tragedii nie ma, ale będę próbować dalej, żeby wyszło idealnie. Myślę, że jak najbardziej jest to do zrobienia:)

  3. Ja robię samodzielnie dużo przetworów więc staram się robić je naturalnie i używam właśnie pektyny a nie jakiś dżemiksów. Wyjątkiem są powidła tutaj totalne 0 czegokolwiek, długie godziny na patelni i jest super konsystencja.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *