Jak co tydzień zapraszamy do naszego menu na proste obiady od poniedziałku do piątku. Dokładnie to jedliśmy przed tygodniem. Wszystkie przepisy są sprawdzone i zweryfikowane. Nam smakowało, mamy nadzieję, że Tobie posmakują również.

Co jedliśmy? Obiady z sezonowych warzyw: kalafiora, bakłażana, młodych ziemniaków, szczawiu, rukoli. Do tego kasza i soczewica. Mięso jest tylko w chłodniku ze szczawiu w minimalnych ilościach, dokładnie zesmażone na chrupko chorizo. Można z niego w ogóle zrezygnować.

W taki upał, jak teraz, ostatnie na co mamy ochotę to mięso. Co jest w zestawie? Dwie sałatki, w tym jedna na ciepło, zupa chłodnik i dwa pieczone dania. Jeśli uważasz, że włączanie piekarnika w taką pogodę to morderstwom to trochę masz rację, choć nie do końca. Lubimy pieczone potrawy, bo są zdrowsze niż smażone, no i po prostu pyszne. Taki kalafior, albo bakłażan z piekarnika, to rzeczy warte podwyższenia temperatury w domu i 1 st C. Piekarnika używaliśmy zresztą krótko, pół godziny i danie gotowe.

Ogólnie obiady z sezonowych warzyw są proste i dość szybkie do zrobienia. Lista składników nie jest specjalnie długa, ale bogata w sezonowe, świeże warzywa.

obiady z sezonowych warzyw

Lista składników na obiady z sezonowych warzyw

  • Bakłażan
  • Kilka marchewek
  • Łodyga selera naciowego
  • Kalafior
  • Szklanka bobu
  • Garść groszku strączkowego
  • Garść fasolki szparagowej
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • Pęczek szczawiu
  • Pęczek rukoli
  • Pęczek rzodkiewek
  • Opakowanie kiełków
  • Garść pestek dyni
  • Pół szklanki nasion słonecznika
  • Główka czosnku
  • Cytryna

Kasze

  • Szklanka soczewicy zielonej
  • Szklanka kaszy orkiszowej

Zioła

  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • Tymianek
  • Szałwia
  • Lubczyk
  • Rozmaryn

Jajka/nabiał

  • Pół litra kefiru
  • Kubeczek jogurtu
  • Tarty parmezan
  • Serek kozi 100 g
  • 2 jajka

Ryby/wędliny

  • Wędzony łosoś 100 g
  • Chorizo 100 g

Dodatki

  • Musztarda francuska
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Całe menu na tydzień wygląda tak:

Pieczony bakłażan z soczewicą i kalafiorem

obiady z sezonowych warzyw

Danie jest meg proste. Pieczony bakłażan robisz w ten sposób, że kroisz go na połowy i tniesz głęboko miąższ w kartkę. Następnie trzeba go posolić i odstawić, żeby pozbyć się goryczki. Potem wystarczy dobrze go naoliwić:) i wstawić do piekarnika.

Pieczony bakłażan jest kremowy i delikatny. Świetnie pasuje do niego prosta sałatka na ciepło z soczewicy. Najlepsza będzie zielona, bo choć potrzebuje więcej czasu na ugotowanie niż czerwona, jest bardziej jędrna, zachowuje kształt ziarenek i dobrze łączy się z miękkim bakłażanem.  Zobacz przepis

Sałatka z młodych ziemniaków z łososiem

obiady z sezonowych warzyw

Napakowana warzywami sałatka z rzeczy sezonowych, świeżych, które tylko raz w roku tak smakują: młodych ziemniaków, groszku i bobu. Do towarzystwa, smaku i koloru znalazł się między nimi łosoś. Wędzona ryba doskonale znosi obecność warzyw, a już szczególnie młodych, kremowych ziemniaków. Całość polana jest gęstym sosem, zrobionym na bazie koziego sera. Równie dobrze można zamiast niego użyć fety. Zobacz przepis

Stek z kalafiora

obiady z sezonowych warzyw

No to jest po prostu hicior. Są tacy, którzy nie znoszą wegetariańskich odpowiedników mięsnych dań, są tacy, którzy nie przepadają za kalafiorem. Niech jedni i drudzy spróbują przepisu na stek z kalafiora, a przekonają się, jak pyszna jest to rzecz. W ogóle pieczony kalafior to po prostu delicje. W piekarniku nabiera on smaku, konsystencji, a gubi swój lekko smrodkowy zapaszek, jaki towarzyszy mu podczas gotowania. Zobacz przepis

Ekspresowy chłodnik ze szczawiu

obiady z sezonowych warzyw

Kwaskowy, odświeżający, pyszny i zdrowy. I do tego do zrobienia w ekspresowym tempie. Oto zupa szczawiowa na zimno. Właściwie to chłodnik ze szczawiu, bo z klasyczną zupą nie ma nic wspólnego, Nam zupa szczawiowa niespecjalnie leży, ale chłodnik – chłodnik leży jak ulał. To delikatne, kwaśne warzywo, po zmiksowaniu zmienia się w pyszny krem. Dodaj do niego ziemniaki i jajko, a uzyskasz pełnoprawny, letni obiad. Zobacz przepis

Sałatka z młodych pieczonych ziemniaków

obiady z sezonowych warzyw

Jeśli młode ziemniaki to oczywiście czyściutko obrane i ugotowane, z mizerią i kotletem, albo sadzonym. Jasne, to sprawdzony patent. Ale, że młode ziemniaki pieczone? Jeśli nie zdarzyło ci się spróbować, no to najwyższy czas nadrobić zaległości Młody ziemniaczek wyśmienicie smakuje właśnie upieczony. Jak wszystko co młode jest delikatny o słodki i po upieczeniu staje się kremowy i miodowy w smaku.  Tak właśnie smakuje w sałatce na ciepło ze świeżymi warzywami i prostym dresingiem z musztardy francuskiej. Zobacz przepis

Życzymy miłego weekendu!