Francuski klasyk w nieco innej wersji. Ratatouille z makaronem to pyszne wegetariańskie danie z sezonowych, dojrzałych warzyw.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Nie za trudne

Liczba porcji: 2

Prosty sposób na szybki wegetariański obiad z makaronem polegający na wykorzystaniu mega znanego przepisu na ratatouille, czyli duszony zestaw sezonowych warzyw. Ratatouille nieco przypomina nasze, czy raczej węgierskie leczo, tyle że robi się je właśnie w wersji wegetariańskiej, bez dodatku kiełbasy, czy salami, jak to jest w przypadku leczo.

Ale to nie jedyna różnica. W wersji kanonicznej, warzywa do ratatouille trzeba smażyć osobno i łączyć dopiero na koniec. Wymaga to sporo zachodu i czasu. W naszym przepisie uprościliśmy sobie życie w ten sposób, że osobno smażony był tylko bakłażan. Z całego zestawu warzyw jest on najbardziej miękki i smażony razem z papryką i cukinią, rozpadłby się na papkę. Dlatego warto najpierw przesmażyć bakłażana, zdjąć z patelni i dodać na koniec, kiedy usmażą się pozostałe warzywa.

I jeszcze jedna rzecz wyróżniająca ratatouile – kapary. Koniecznie dodaj je do dania, ponieważ, choć wcale nie ma ich dużo, robią różnicę, dodając wyczuwalnej kwaskowości i słoności.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/2 opakowania makaronu
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 6 łyżek oliwy
  • Siekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj warzywa. Bakłażana pokrój w kostkę, posól, przełóż na sito i odstaw.

Krok 2

Pokrój cukinię w kostkę. Wykrój gniazdo nasienne z papryki i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. To samo zrób z czosnkiem. Drobno posiekaj kapary.

Krok 3

Po 15 minutach przelej bakłażana wodą, odsącz. Rozgrzej na patelni 2 łyżki olej. Smaż bakłażana przez 5-7 minut aż delikatnie się zrumieni. Zdejmij z patelni.

Krok 4

Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy i wysyp kapary. Smaż mieszając minutę. Wlej kolejne 3 łyżki oliwy i wsyp cebulę, cukinię i paprykę. Smaż około 10 minut mieszając od czasu do czasu.

Krok 5

Pokrój pomidory w kostkę i razem z drobno posiekanym czosnkiem dodaj do warzyw na patelni. Duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Krok 6

Ugotuj makaron. Odcedź, zachowując kilka łyżek wody. Wsyp makaron do warzyw na patelni, dodaj usmażonego bakłażana, tarty parmezan, wodę z gotowania makaronu. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Posyp natka pietruszki. Podawaj. Smacznego!