Tajemniczym składnikiem dania jest sos z musztardy francuskiej, słodko-kwaśny. Doskonale łączy wszystkie składniki sałatki z pieczonych ziemniaków., podbijając ich smak.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

sałatka z pieczonych ziemniaków

Jeśli młode ziemniaki to oczywiście czyściutko obrane i ugotowane, z mizerią i kotletem, albo sadzonym. Jasne, to sprawdzony patent. Ale, że młode ziemniaki pieczone? Jeśli nie zdarzyło ci się spróbować, no to najwyższy czas nadrobić zaległości Młody ziemniaczek wyśmienicie smakuje właśnie upieczony. Jak wszystko co młode jest delikatny o słodki i po upieczeniu staje się kremowy i miodowy w smaku.

Tak właśnie smakuje sałatka z pieczonych ziemniaków z siekanymi, świeżymi warzywami, polana, prostym, a pysznym dresinegiem.

Jak upiec młode ziemniaki? Sprawa jest prosta. My w ogóle ich nie obieramy tylko płuczemy pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się grudek ziemi. Potem standardowo polewamy delikatnie oleje, posypujemy oregano i do piekarnika. Piekarnik musi być dobrze nagrzany – 230 stopni jest ok.

Do upieczonych ziemniaków zrobiliśmy słodko-kwaśny dresing z musztardy francuskiej. W ogóle musztarda francuska to znakomity składnik sosów nie tylko do sałatek, ale i do mięs.

Wracając do naszej sałatki z pieczonych ziemniaków. Po wyciągnięciu z pieca, kiedy ziemniaki były jeszcze ciepłe dodaliśmy do nich siekanej zieleniny. Pod ręką była akurat rukola – właściwie zawsze mamy ją w lodówce, bo to pyszne ziele, idealny składnik pesto, świetny dodatek do makaronów i kanapek. Poza tym wkroiliśmy szczaw – sezonową pyszność, którą gorąco polecamy nie tylko jako składnik zupy szczawiowej. Poza tym do sałatki z pieczonych ziemniaków trafiły też rzodkiewki i kiełki brokuła. I jedne i drugie są przyjemne szczypiące, pikantne w smaku.

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • Garść szczawiu
  • Garść rukoli
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • Pęczek rzodkiewek
  • Kiełki
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Sos

  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 starty ząbek czosnku

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 230 stopni.

Umyj ziemniaki, pokój w małe kawałki. Przełóż na tackę do pieczenia, polej olejem, posyp oregano, posól, wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut.

Krok 2

W międzyczasie zrób sob. Przełóż wszystkie składniki do miseczki i dokładnie wymieszaj.

Krok3

Umyj zioła i rzodkiewki. Szczaw i rukolę. Posiekaj  na mniejsze kawałki. Rzodkiewki pokrój w zapałki.

Krok 4

Wyjmij ziemniaki z piekarnika, przełóż do misy, dodaj zioła, rzodkiewki i sos. Wymieszaj. Sałatka z pieczonych ziemniaków gotowa. Rozłóż do misek. Podawaj. Smacznego!