Strona główna Dania główne Pierś z kaczki z sosem wiśniowym
Pierś z kaczki z sosem wiśniowym

Pierś z kaczki z sosem wiśniowym

Mięso z kaczki bardzo lubi się z wytrawnymi, półsłodkimi smakami. Pieczona pierś kaczki z chrupiącą, wypieczoną skórką zaserwowana z słodko – kwaskowatym sosem przypominającym wiśniową frużelinę. Wykwintny przepis na elegancki obiad, który przygotuj stosunkowo szybko. Poniższy przepis sprawdzi że na niedzielę oraz inne bardziej uroczyste okazje. Najlepiej skomponuje się z puree ziemniaczanymi i tartymi buraczkami.

Pieczona pierś kaczki ze skórą skąpana w wiśniowym sosie

Pieczona pierś kaczki ze skórą skąpana w wiśniowym sosie

5.0 z 1 głos
Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

230

kcal

Pierś z kaczki pieczona ze skórką, serwowana ze słodko – kwaśnym wiśniowym sosem. Kaczka z wiśniową frużeliną.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • PIECZONA PIERŚ KACZKI
  • 2 piersi z kaczki ze skórą

  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

  • sól i mielony czarny pieprz

  • SOS WIŚNIOWY
  • 150 g mrożonych wiśni, wcześniej wydrylowanych

  • 100 ml wody

  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki zwykłego cukru


Sposób przygotowania:

  • PIECZONA KACZKA
  • Skórę na piersiach kaczki ponacinać w kratkę. Następnie natrzyj je majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Piersi ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu i podgrzewaj przez 10 minut aż skórka wytopi tłuszcz. Przełóż na drugą stronę i podgrzewaj kolejne 10 minut.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnika do temperatury 160 stopni. Przygotowane piersi kaczki ułóż w naczyniu żaroodpornym nadal skórką do góry, zapiecz przez 30 minut aż skórka zrobi się zarumieniona i chrupiąca.
  • Upieczoną pierś kaczki serwuj w całości razem z kością lub pokrój na plasterki, podawaj skropioną obficie sosem wiśniowym. Do dania smakowicie sprawdzą się pieczone łódeczki ziemniaczane lub kremowe puree ziemniaczane oraz tarte buraczki.
  • SOS WIŚNIOWY
  • Do rondelka przełóż wydrylowane wiśnie, olejek migdałowy oraz wlej wodę. Owoce duś przez 10 minut, aż uwolnią swój sok i zmiękną. Wiśnie nie powinny się rozgotować, owoce powinny pozostać w całej okazałości.
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 50 ml wody, energicznie zamieszaj. Podgrzewaj aż mąka ziemniaczana zagęści sos i powstanie coś w rodzaju wiśniowej frużeliny. Pod sam koniec wiśniowy sos dopraw do smaku cukrem.

Uwagi:

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*