Sezon na truskawki jest jednym z moich ulubionych w ciągu roku. Jemy je same, miksujemy w koktajlach, dodajemy do sałatek a nawet ryb, ale najbardziej lubimy zaczynać od nich dzień. Słodkie i soczyste idealnie pasują do gorących placuszków z dodatkiem płatków owsianych. Podane z kleksem kwaśnej śmietany i syropem klonowym mogą stanowić też rozkoszny deser lub podwieczorek.
3 porcje
- 3/4 szklanki płatków owsianych górskich Sonko
- 3/4 szklanki mąki owsianej
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- Odrobina oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni
- Szklanka truskawek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki syropu klonowego
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą trzepaczki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
Nakładamy po łyżce masy formując placuszki.
W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Truskawki kroimy w plasterki.
Podajemy je z ciepłymi placuszkami wraz z kwaśną śmietaną i syropem klonowym.
Wpis powstał we współpracy z Sonko.
Brak komentarzy