Łosoś z pesto szpinakowym, makaronem ryżowym i pieczarkami… To wszystko jest zawarte w tym daniu! Przygotowuje się je szybko, ponieważ kiedy łosoś gotuje się na parze, można przygotować pesto i ugotować makaron. Maksymalnie 30 minut i potrawa gotowa! Może się nie wydaje, jednak jeśli nie spróbujecie, nie przekonacie się. Zaskakuje kremową konsystencją łososia i lekką chrupkością spowodowaną poprzez dodanie pestek dyni do pesto. Smacznego!
porcja dla 1 osoby
Składniki:
jeden filet z łososia
90 g makaronu ryżowego
2 garście szpinaku
2 łyżki pestek dyni
5 łyżek oliwy z oliwek
sól/pieprz
3 łyżki startego parmezanu
łyżka soku z cytryny
5 pieczarek
ząbek czosnku
mała cebula
Przygotowanie:
- Łososia gotować na parze przez około 15 minut ( to zależy od grubości ryby, jeśli jest dość gruba, to należy gotować około 20 minut ). Lekko posolić po wierzchu.
- Makaron ryżowy zalać wrzątkiem w garnku i przykryć pokrywką. Trzymać w cieple przez 15 minut następnie odcedzić.
- W malakserze zblendować szpinak, parmezan, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny, parmezan, czosnek, pestki dyni ( można wcześniej uprażyć ), oliwę. Jeśli masa jest zbyt zbita dodać trochę wody ( około 1 lub 2 łyżki wody ) wtedy wytworzy się bardziej kremowa konsystencja.
- Pieczarki pokroić w ćwiartki, cebulę w półksiężyce.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Wrzucić pieczarki i cebulę. Dodać makaron i pesto. Dokładnie wymieszać. Jeśli pesto jest zbyt zbite, wlać odrobinkę wody na patelnię aby lekko rozrzedzić sos. Dosolić lekko do smaku.
- Na talerz wyłożyć makaron ryżowy z pesto i pieczarkami. Na wierzchu ułożyć łososia. Można opcjonalnie posypać pestkami dyni i dodać płaty parmezanu zrobione przy użyciu obieraczki do warzyw.
Smakowity obiadek 🙂
PolubieniePolubienie
Chętnie bym zjadła na obiad, a w ciepłe dni rybka jak znalazł.
PolubieniePolubienie
Wygląda przecudnie i smakowicie, a łosoś jest zawsze mile widziany na moim talerzu 🙂
PolubieniePolubienie