Jarmuż jest to cudowne warzywo. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można z niego przyrządzić chipsy pieczone w piekarniku ( uwaga, można zjeść ich całą miskę!), przygotować pesto do makaronów czy gnocchi, lub wykorzystać w zupach czy daniach jednogarnkowych typu kaszotto czy pęczotto. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego zdrowego warzywa, warto go zakupić i przygotować to danie! W większości to danie zawiera składniki typowo zasadotwórcze, więc Wasz organizm odwdzięczy się za dużą dawkę składników odżywczych i witamin. Zapraszam do gotowania!
Kasza jaglana z jarmużem i kalafiorem
porcja dla 2-3 osób
Składniki:
około 200 g jarmużu
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1/2 cebuli
4 pieczarki
1 szklanka podzielonego na różyczki kalafiora
1/3 pora
2 łyżki pestek słonecznika
1/3 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłukać pod wodą. Do garnka wlać 1,5 szklanki wody, posolić ją i zagotować. Wsypać kaszę jaglaną i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
- Kalafiora gotować w parowarze lub w osolonej wodzie przez 10 minut, aby pozostał jędrny. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Cebulę i pora drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć przez około 2 minuty. Dodać pieczarki, pora i jarmuż. Smażyć przez 3 minuty. Dodać kalafior, pestki słonecznika i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Wsypać przyprawy, wlać sos sojowy. Posolić i popieprzyć. Wymieszać. Wyłożyć na talerz i podawać.
ale smakowicie:)
PolubieniePolubienie
wygląda wspaniale i zapewne tak smakuje 🙂
PolubieniePolubienie
Pomysłowe danie 🙂 Od chipsów jarmużowych uzależnił się mój facet 😀
PolubieniePolubienie