Lubię eksperymentować z sosami do makaronów. Można zmienić jedynie jeden składnik, a danie zyskuje zupełnie inny smak. Dzisiaj zmierzyłam się z kremowym sosem na bazie jogurtu naturalnego. Zawsze kiedy przyrządzałam takiego typu sosy, nie udawało mi się, ponieważ jogurt ma skłonności do szybkiego zważania się ze względu na niską zawartość tłuszczu. Teraz opracowałam patent, dzięki któremu potrawa wyjdzie jak w zamierzonym przez nas celu. Jesteś ciekawy? Przeczytaj i wypróbuj!
Makaron z sosem jogurtowym z nutką bazylii
porcja dla 1 osoby
Składniki:
około 50 g makaronu bezglutenowego świderki
5 małych pieczarek
garść rukoli
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
około 4 cm pora
kilka listków bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka słodzika ( syrop daktylowy/miód/syrop klonowy, z agawy)
2 łyżki ricotty
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i odstawić.
- W miseczce wymieszać ricottę, jogurt naturalny, sok z cytryny, tymianek, porwane listki bazylii, słodzik, sól, pieprz i 3 łyżki wody z gotowania makaronu.
- Pieczarki umyć i odciąć korzonki. Pokroić na 4 części. Pora przeciąć na pół i pokroić w półksiężyce. Rukolę umyć i porwać.
- Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekany drobno czosnek i cebulę. Smażyć do zeszklenia. Następnie dodać pora, pieczarki i rukolę. Smażyć przez około 5 minut. Zdjąć patelnię z ognia i odczekać, aż wystygnie.
- Do warzyw dodać makaron i sos. Wymieszać wszystko delikatnie i wstawić na mały ogień lekko podgrzewając. Nie może osiągnąć zbyt wysokiej temperatury, ponieważ sos zetnie się! Trzymać na palniku przez około 4 minuty, spróbować, ewentualnie dosolić, a następnie wyłożyć na talerz. Udekorować listkami bazylii.
Smacznego! 🙂
Kocham makarony, ta wersja prezentuje się pysznie.
PolubieniePolubienie
Uwielbiam makarony, a Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie 🙂
PolubieniePolubienie
Apetyczny pomysł na obiad 🙂
PolubieniePolubienie