Golonka w piwie i miodowej glazurze.

Przepis na przepyszna golonkę gotowana w piwie i pieczona w miodowej glazurze. Prosto i smacznie. Bardzo polecam ugotowanie golonki w szybkowarze, zaoszczędzi to dużo czasu, a golonka będzie bardzo miękka i aromatyczna.

SKŁADNIKI:

  • golonka 1300 g
  • 500ml – 1l piwa
  • 1 -2 szklanki wody
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por
  • garść natki pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i ostrej papryki
  • 1 lyzka soli lub do smaku
  • Glazura:
  • 2 łyżki miodu
  • 1 lyzka musztardy
  • 1 lyzka sosu sojowego
Zapraszam do obejrzenia filmu

WYKONANIE:

Umyta i oczyszczona golonkę umieścić w dużym garnku i zalać piwem. Do reszty dodać wody tak aby zakryła ona golonkę.

Do garnka wrzucić umyte i obrane warzywa oraz przyprawy. Garnek przykryć i gotować na małym grzaniu do momentu kiedy golonka będzie miękka, około 2 – 3 godziny.

W międzyczasie przygotować marynatę: miód, musztardę i sos sojowy wymieszać. Ugotowana golonkę wyjąc z garnka i przelozyc do naczynia żaroodpornego.

Gorącą golonkę posmarować przygotowana marynatą. Piec w nagrzanym piekarniku, w 180 st. C. przez około 20 – 25 minut.

Golonkę podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij