Sałatka z miodowo-musztardowym kurczakiem i granatem to słodka, ostra propozycja na lekką, zdrową kolację, albo szybki lunch w pracy.

Szybki przepis na Sałatkę śmieciową

Składniki:

  • ok. 400 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
  • opakowanie szpinaku baby
  • owoc granatu
  • grubo zmielony pieprz
  • sól

Sałatka z miodowo-musztardowym kurczakiem i granatem – przepis

Przygotuj marynatę do kurczaka. W tym celu wymieszaj ze sobą olej, musztardę oraz miód (lub syrop klonowy) i grubo zmielony pieprz. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, dokładnie pokryj marynatą i odstaw przykryte do lodówki na około dwie godziny (a najlepiej na całą noc).  Wyciągnij na około godzinę przed przystąpieniem do smażenia.

Szpinak dokładnie opłucz i osusz, następnie ułóż w ozdobnej salaterce. Dobrze rozgrzej patelnię, mięso odsącz z nadmiaru marynaty i smaż z obu stron do zarumienienia. W razie potrzeby dopraw solą. Gotowego kurczaka wykładaj na szpinak wraz z odrobiną sosu. Na koniec całość posyp pestkami z granatu.

Sałatka z miodowo-musztardowym kurczakiem i granatem
Sałatka z miodowo-musztardowym kurczakiem i granatem

Smacznego!