Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Tort michałkowy

 Tort to jedyny w swoim rodzaju deser. Jest wykwintny i zarazem bardzo smaczny. Nie znam osoby, która by nie lubiła tortu. Moja dzisiejsza propozycja to tort michałkowy czyli słodkie nawiązanie do znanych cukierków. Mamy tu pyszny i puszysty biszkopt, przełożony dwoma kremami. Jasny krem waniliowy oraz ciemny o smaku czekoladowym. W obydwu przypadkach mamy dodatek mielonych orzechów włoskich, które są elementem łączącym całe ciasto. Moim zdaniem jest to ciasto, które doskonale wpisuje się w obecnie w czas przyjęć. Tort zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Polecam !

Składniki:

ciasto biszkoptowe

200 g mąki pszennej

100 g cukru

8 g proszku do pieczenia

6 jajek

krem waniliowy

250 ml śmietany 30%

250 g serka mascarpone

40 g mleka w proszku

40 g orzechów mielonych

10 g śmietanfixu

krem czekoladowy

250 ml śmietany 30%

250 g serka mascarpone

200 g kremu czekoladowego

40 g orzechów mielonych

10 g śmiatanfixu

nasączenie

50 ml wody

30 ml soku z cytryny

dekoracja

100g orzechów włoskich

50 g michałków jasnych

50 g michałków czekoladowych

Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 50 minut w 1890 stopniach. Studzimy. Kroimy na trzy blaty.

Krem waniliowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. 

Krem czekoladowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy. Miksujemy. Dodajemy orzechy mielone. Mieszamy.

Nasączenie: Łączymy wodę i cytrynę.

Blaty ciasta delikatnie nasączamy. Przekładamy kremem czekoladowym i waniliowym. Boki smarujemy pozostałym kremem. Boki dekorujemy zmielonymi orzechami. Michałki kroimy na paski. Dekorujemy wierzch ciasta. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.



Smacznego !

Źródło: Tort 'Dwa Michały' | Moje Wypieki


Komentarze

Popularne posty

Drukuj