Pasta z buraka i ciecierzycy

0 0
Pasta z buraka i ciecierzycy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ugotowana ciecierzyca: 1 szklanka
Burak: 1 duży
Mikstura Olei CARDIO: 50 ml
Czosnek: 2 ząbki
Daktyle: 3 sztuki
Sok z cytryny: 2-3 łyżki
Tymianek: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku

Zdrowe składniki, wspaniały smak i prostota wykonania!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Pasta z buraka i ciecierzycy

Aksamitnie gładka, nieziemsko pyszna i jednocześnie zdrowa pasta z buraka. Co jest jej sekretem? Oleje! Nie są one jednak z pierwszej lepszej łapanki, ponieważ dobrej jakości i zdrowe składniki, to podstawa udanego gotowania.

Do przygotowania dzisiejszego smarowidła użyłem Mikstury Olei CARDIO. Jest to mieszanka czterech olei tłoczonych na zimno, dzięki czemu są one nie tylko bardzo zdrowe, ale również PEŁNE SMAKU I AROMATU! Mikstura Olei CARDIO zawiera m.in. olej z czarnuszki, który wspaniale komponuje się z burakiem, który jest bohaterem dzisiejszego przepisu.

W składzie Mikstury Olei CARDIO znajdziecie tłoczone na zimno, nierafinowane oleje. Olej z nasion lnu, olej z nasion wiesiołka, olej z nasion ostropestu oraz olej z nasion czarnuszki – charakteryzują się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.

U mnie pasta z buraka została rozsmarowana na chrupiącej bułce, a towarzyszy jej awokado oraz rukola… Jest to połączenie, które również Wam polecam!

Zdrowa pasta z buraka i ciecierzycy | Przepis na pastę z buraka

Pasta z buraka – JAK PODAWAĆ?

W miseczce polecam udekorować gotową pastę ciecierzycą, czarnuszką, kęskami buraka oraz świeżym tymiankiem.

Do pasty z burakiem możesz upiec domowe bułki pszenne lub ukręcić podpłomyki z patelni. Chcesz zatopić w dzisiejszej paście coś bezglutenowego? Na blogu znajdziesz również bezglutenowe krakersy z ziaren oraz chleb gryczany… Pasta z buraka smakuje rewelacyjnie niemalże ze wszystkim!

Pasta z buraka – KĄCIK PORAD

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy, to tyle samo, co 1 puszka ciecierzycy.
  • Burak może być gotowany lub pieczony. Ja ostatnio coraz częściej sięgam po kupne buraki gotowane, ponieważ można w taki sposób zaoszczędzić sporo czasu. Jeśli chcesz samodzielnie je przygotować, to sprawdź mój wpis jak upiec buraki.
  • Gotową pastę przechowuj w lodówce przez maksymalnie 3-4 dni.
[Ocena: 4.7]

Składniki

Ilość porcji:
Ugotowana ciecierzyca: 1 szklanka
Burak: 1 duży
Mikstura Olei CARDIO: 50 ml
Czosnek: 2 ząbki
Daktyle: 3 sztuki
Sok z cytryny: 2-3 łyżki
Tymianek: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Buraki (pieczone lub gotowane) pokrój na kilka części, a czosnek obierz ze skórki. Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera i zblenduj je na gładką pastę. Dopraw do smaku.

2
Gotowe

Gotową pastę przełóż do miseczki, udekoruj i... ZAJADAJ. Smacznego!

Konrad Budzyk

Przepis na Zapiekanka z ryżem i pieczarkami
previous
Zapiekanka z ryżem i pieczarkami
Przepis na Hummus z suszonymi pomidorami
next
Hummus z suszonymi pomidorami
Przepis na Zapiekanka z ryżem i pieczarkami
previous
Zapiekanka z ryżem i pieczarkami
Przepis na Hummus z suszonymi pomidorami
next
Hummus z suszonymi pomidorami
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x