Sernik z ziemniakami

Przepis pochodzi z IG @fitprzepisyedupl_

Składniki:
500g twarogu sernikowego (z wiaderka)
265g ugotowanych ziemniaków
4 jajka (205g)
40g budyniu śmietankowego
170g sproszkowanego erytrytolu
100g jogurtu naturalnego

Wykonanie:
Białka ubić, dodawać słodzik i cały czas ubijać, potem dodawać po 1 żółtku. Twaróg zblendować bardzo dokładnie i długo z ziemniakami, budyniem i jogurtem oraz z odrobiną masy jajecznej. Potem całość dokładnie połączyć. Wylać do tortownicy (u mnie blaszka 23x23cm wyłożona dodatkowo herbatnikami) wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki, boki przyklejamy na masło).

W piekarniku do dolnej blaszki nalać wodę a sernik wstawić na środkową blaszkę do nagrzanego już piekarnika do 150 stopni. Zapiec 15 min i zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec 1h 45 min. Wyłączyć i wystudzić w piekarniku, nie wyciągać. Można studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.

8 uwag do wpisu “Sernik z ziemniakami

Dodaj komentarz