Nadszedł maj i w końcu poprawiła się pogoda, zdjęto też część obostrzeń, więc nareszcie można swobodnie (choć wciąż z zachowaniem zasad bezpieczeństwa) grillować i spotykać się z najbliższymi. To idealny moment, by wypróbować proste marynaty i dressingi, które świetnie sprawdzą się w terenie, ale także podczas przygotowywania potraw w domu. W końcu kiełbaskę czy mięso możemy zgrillować także w domowym zaciszu. 😁
Uniwersalna marynata do mięs na grilla (na ok. 200-300g mięsa):
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego na grilla firmy Huzar
- ok. 50ml jasnego piwa (można użyć ulubionego rodzaju)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- ulubione przyprawy i zioła np. mieszanka do mięs na grilla
Ta słodko-słona marynata świetnie sprawdzi się w przypadku kiełbasy, ale także karczku, kurczaka i innych mięs. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścicie w małym garnuszku i wymieszacie. Następnie polejcie wcześniej przygotowane mięsa i odstawcie na noc do lodówki, a jeśli macie mniej czasu to wystarczą 2-3h przed grillowaniem.
Dzięki dodatkowi piwa mięso lekko kruszeje i nabiera ciekawego aromatu, im ciemniejsze piwo tym głębszy aromat. Sos sojowy zapewnia słony smak, a miód wspaniale go równoważy i sprawia, że skórka mięs na pewno pięknie się przypiecze i lekko skarmelizuje. Możecie użyć ulubionych przypraw jak chilli czy papryka słodka, ulubionych ziół - tymianku czy oregano. Tutaj pełna dowolność. 😉
Dzięki poręczności nowego miodu wielokwiatowego na grilla firmy Huzar z łatwością zabierzecie go ze sobą w teren i przygotujecie uproszczoną wersję (sos sojowy zamieńcie na sól i dodajcie więcej piwa) tej marynaty także już będąc na działce czy w parku. 😉
Swoje kiełbaski podałam z pieczonymi warzywami oraz prostą sałatką ze słodko-słonym dressingiem, który jest na tyle smaczny, że przewija się w większości moich sałatkowych przepisów. 😁
Sałatka:
- ulubiony miks sałat
- 250g sera halloumi
- 1 dojrzałe mango
- ok. 10 pomidorków cherry
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu np. pomarańczowego
- 2 łyżeczki francuskiej musztardy
- sól oraz pieprz
Wpis powstał we współpracy z firmą Huzar produkującą miody, które mają szczególne miejsce w mojej kuchni i w moim sercu. Mój dom nie istnieje bez miodu, więc serdecznie zapraszam Was na www.miody-huzar.pl gdzie znajdziecie szeroki wybór pysznych miodów z Polski oraz całego świata!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz