Jeśli szukasz przepisu na nuggetsy jak z McDonalda to mamy dla ciebie super patent na kąski doskonale imitujące ulubioną, fastfoodową przekąskę. Tylko zdrowszą.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Nie za trudne

Liczba porcji: 2-3

nuggetsy jak z McDonalda

Postrach rodziców, ulubione jedzenie dzieci – fast foody z McDonaldów i KFC. Zresztą każdy od czasu do czasu ma ochotę na burgera, frytki, czy nuggetsy. Choć Bóg raczy wiedzieć, co tam jest w nich w środku. Zamiast ulegać presji dzieci lub własnej pokusie, żeby zjeść fast fooda, lepiej go zrobić w domu.

Tym bardziej, że mamy super przepis na nuggetsy jak z McDonalda. Serio, smakują jak kupione w fastfoodziarni i dokładnie wiesz co w nich jest. A wśród ingrediencji są same naturalne składniki:  zioła i przyprawy. W amerykańskich przepisach na nuggetsy jak z McDonalda znajdziesz dodatek o nazwie MSG, czyli glutaminian sodu, czyli ulepszacz smaku. W Stanach można to normalnie kupić w sklepie.

Nasze nuggetsy jak z McDonalda nie zawierają oczywiście żadnej chemii. Glutaminian zastąpiliśmy tartym parmezanem.

Tajemnica smakowitości nuggetsów jak z McDonalda tylko w części opiera się na przyprawach. Kluczowe znaczenie ma sposób przygotowania mięsa. Najlepszy jest filet z kurczaka, którego trzeba albo bardzo drobno posiekać nożem, co jest dość czasochłonne, albo zmiksować w mikserze. W drugim przypadku najlepiej mięso miksować partiami, żeby nie zrobić w niego miazgi – muszą w nim być większe kawałki.

Tak przygotowane mięso nabieramy w zwilżone olejem dłonie, formujemy nuggetsy jak z McDonalda, panierujemy w mące, jajku i bułce. Teraz kwestia smażenia: nuggetys jak z McDonalda najlepsze są usmażone w głębokim oleju. 5 minut i są gotowe. Jeśli chcesz, żeby były mniej kaloryczne, wstaw je do oleju tylko na minutę, tyle, żeby panierka lekko stwardniała, wyjmij łyżką cedzakową, przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 10 minut.

Przepis na nuggetsy jak z McDonalda wzorowaliśmy na Sidechef.com

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 2 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Olej do smażenia

Panierka

  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Mąka ziemniaczana

Przygotowanie:

Krok 1

Osusz pierś z kurczaka. Następnie posiekaj nożem, albo pokrój w kostkę i zmiksuj w mikserze. Nie miksuj na gładką masę – mogą w niej być większe kawałki.

Dodaj parmezan, czosnek, cebulę i paprykę., sól. Wymieszaj.

Krok 2

Wbij do głębokiej misy dwa jajka, rozmieszaj widelcem lub rózgą. Do drugiej misy wsyp bułkę tartą – ze dwie szklanki. Do trzej miseczki wsyp pół szklanki mąki ziemniaczanej.

Krok 3

Zwilż dłonie olejem, odrywaj niewielkie kawałki masy mięsnej i formuj niewielkie kąski. Obtocz w mące, potem zanurz w jajku a następnie panieruj w bułce tartej.

Krok 4

Rozgrzej w rondlu pół litra oleju. Wkład ostrożnie do tłuszczu nuggetsy. Smaż 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową, wykładaj na talerzy wyłożony kilkoma warstwami ręcznika kuchennego.

Podawaj nuggetsy z ulubionym sosen i frytkami pieczonymi w piekarniku.

Smacznego!