Zrobić frytki z batata tak, żeby chrupały, jak smażone frytki to jest pewna sztuka. Ale warto poświęcić dla nich trochę czasu, bo są rewelacyjne chrupiące.

Czas: 45 minut

Poziom trudności: Nie za trudne

Liczba porcji: 2

frytki z batata

Cała uroda frytek jest w tym, że są przyjemnie chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie. Jeśli myślisz, że efekt taki można osiągnąć smażąc je w głębokim oleju, to jesteś w błędzie. Rewelacyjne, chrupiące frytki można zrobić bez kąpieli w tłuszczu, piekąc je piekarniku. Wcześniej tylko trzeba je obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem octu (tu znajdziesz przepis na chrupiące frytki z piekarnika).

Metoda ta nie sprawdzi się w przypadku słodkich ziemniaków. Pieczone frytki z batata wrzucone po prostu do piekarnika są pyszne, ale miękkie i łamliwe. Bo inne nie mogą być. Wszystko to sprawka skrobi. Być może kojarzysz taki zabieg jak krochmalenie mankietów i kołnierzyków koszul:) Polega on na zaaplikowaniu na garderobę skrobi rozcieńczonej w wodzie, która ma doskonały efekt usztywniający.

Skrobia taką samą rolę pełni we frytkach. W słodkich ziemniakach jest jej za mało, żeby pieczone frytki z batata były sztywne, a co za tym idzie chrupiące. Można temu jednak zaradzić. Jak? Frytki trzeba obgotować w wodzie z dodatkiem octu – ocet spowalnia rozpad pektyn w ziemniaku, dzięki czemu frytki są mniej łamliwe. W przypadku zwykłych ziemniaków dodatek octu wystarczy, żeby po upieczeniu były one cudownie chrupiące.

Słodki ziemniak potrzebuje dodatkowego zabiegu: frytki trzeba zanurzyć w mące ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie, co zapewni im zastrzyk skrobi, która sprawi, że po upieczeniu będą z zewnątrz twarde i chrupiące, a w środku miękkie.

Batatowe frytki pieczemy w wysokiej temperaturze – 245 stopni., przez pół godziny. W połowie pieczenia trzeba je odwrócić. Przed wstawieniem do piekarnika frytki delikatnie smarujemy olejem. W połowie pieczenia powtarzamy procedurę.

Przepis pochodzi z strony Ethanchlebowski.com

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • Łyżka octu
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 ml wody (1/3 szklanki)
  • Sól
  • Przygotowanie:

Krok 1

Obierz bataty, pokrój w plastry o grubości pół centymetra a następnie na frytki również o grubości pół centymetra.

Krok 2

Nastaw piekarnik na 245 stopni.

Zagotuj w garnku 3 litry wody, wsyp łyżeczkę soli i wlej łyżkę octu. Kiedy woda się zagotuje włóż do wrzątku frytki, następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 6 minut. Odcedź frytki na sicie.

Krok 3

Wsyp mąkę ziemniaczaną do dużej misy, wlej zimną wodę i dokładnie rozmieszaj.

Włóż frytki do ciasta i dokładnie wymieszaj, obtaczając ciastem. Nakłuj delikatnie widelcem, żeby skrobia dostała się do frytek.

Krok 4

Rozłóż frytki na kratce do pieczenia (posmaruj ją wcześniej olejem, żeby frytki nie przywierały do metalu). Przy pomocy pędzla, posmaruj frytki olejem. Wstaw do piekarnika. Po 15 minutach wyjmij frytki, przewróć na drugą stronę. Posmaruj olejem i wstaw do piekarnika na 15 minmut.

Wyjmij frytki z piekarnika, przełóż do misy, posól. Podawaj. Smacznego!