Zapiekanka z ryżem i pieczarkami

0 0
Zapiekanka z ryżem i pieczarkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Por: 1 średni
Olej: 2 łyżki
Pieczarki: 500g
Czosnek: 4 ząbki
Ryż basmati: 250g
Mleczko kokosowe: 200-300g
Bulion warzywny: 500 ml
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Zielona pietruszka: do podania

Prosta zapiekanka z ryżem i pieczarkami, to pomysł na wegański obiad, który zawsze się uda!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Zapiekanka z ryżem i pieczarkami

Jakie rzucam sobie dziś wyzwanie? Tanie, proste i szybkie gotowanie! Jeśli chcesz cieszyć się smacznym posiłkiem, wcale nie musisz godzinami ślęczeć w kuchni. Zapiekanka z ryżem i pieczarkami, to mój sposób na szybki i smaczny obiad.

Jaka jest zapiekanka z ryżem i pieczarkami?

Połączenie kremowego mleczka kokosowego oraz „ostrego” pora i czosnku, to gwarancja uzyskania delikatnego, subtelnego, ale jednocześnie aromatycznego sosu. Do tego dorzucamy ryż, który podczas pieczenia przechodzi wcześniej wspomnianymi smakami i podsmażone pieczarki… Kilka chwil w piekarniku i prosta zapiekanka z ryżem i pieczarkami jest już gotowa.

Chcesz, żeby danie było jeszcze bardziej treściwe? Możesz dołożyć do pieczenia np. ugotowaną wcześniej ciecierzycę!

Lubisz takie proste dania? Zapraszam Cię do wspólnego gotowania! Ostatnio na bloga zawitały spaghetti z piekarnika oraz kasza pęczak z zieloną soczewicą, które są jak dzisiejsza zapiekanka z ryżem i pieczarkamiPROSTE I PYSZNE 😊

Zapiekana z ryżem – KĄCIK PORAD

  • Jeśli chcesz, możesz dołożyć grzybów leśnych suszonych lub świeżych.
  • Naczynie żaroodporne u mnie było odkryte, ponieważ lubię, gdy górna część zapiekanki jest przypieczona. Jeśli chcesz, możesz naczynie również przykryć.

Przepis na Zapiekanka z ryżem i pieczarkami

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Por: 1 średni
Olej: 2 łyżki
Pieczarki: 500g
Czosnek: 4 ząbki
Ryż basmati: 250g
Mleczko kokosowe: 200-300g
Bulion warzywny: 500 ml
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Zielona pietruszka: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Pora dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Rozgrzej na dużej patelni olej i smaż go przez 1 minutę, cały czas mieszając.

2
Gotowe

Pieczarki oczyść, pokrój w ćwiartki, czosnek posiekaj i dorzuć na patelnię do pora. Smaż przez 5-7 minut.

3
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym umieść zawartość patelni, surowy ryż, mleczko kokosowe, bulion, przyprawy oraz opcjonalnie płatki drożdżowe i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 30-40 minut.

4
Gotowe

Sprawdź czy ryż jest już ugotowany. W razie potrzeby wlej odrobinę więcej wody. Gotowa zapiekanka z ryżem i pieczarkami jest już gotowa! Podawaj ją z posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego!

Przepis na Zupa krem z cukinii i awokado
previous
Zupa krem z cukinii i awokado
Zdrowa pasta z buraka i ciecierzycy | Przepis na pastę z buraka
next
Pasta z buraka i ciecierzycy
Przepis na Zupa krem z cukinii i awokado
previous
Zupa krem z cukinii i awokado
Zdrowa pasta z buraka i ciecierzycy | Przepis na pastę z buraka
next
Pasta z buraka i ciecierzycy
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga

A dzisiaj myślałam czy jest zapiekanka z ryżu. 🙂 Ale trafiłam !

Malwina

Czy to mleczko kokosowe jest niezbędne?

Paulina

Wg mnie tak, ale finalnie nie czuć smaku kokosowego.

Paulina

Bardzo dobre, jednak dla mnie pasuje raczej jako dodatek do czegoś niż główne danie.

Ilona

Bomba😊wypróbowane. Polecam następnego dnia jak już się smaki przegryzą

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x