To naprawdę jest łatwy domowy kebab. Mięsa nie trzeba wcześniej przyprawiać, ani piec. Zapakowany domowe chlebki pita smakuje lepiej niż kupiony w budce na rogu.

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Dość łatwe

Liczba porcji: 2

łatwy domowy kebab

Masz ochotę na kebsa, ale nie chce ci się wychodzić z domu? Zrób sobie domową wersję tego popularnego fast fooda. Łatwy domowy kebab przygotujesz w 25 minut. Po kolejnych 10 będziesz mieć również gotowe, płaskie, chrupiące chlebki. No pycha.

Patent na łatwy domowy kebab polega na tym, że mięso nie jest pieczone, ale gotowane. Właściwie obgotowywane:) Chodzi o zastosowanie techniki gotowania produktów w niskiej temperaturze.

Mięso na kebab trzeba ugotować w wodzie z dodatkiem soli – powinna być ona dość słona – oraz liści laurowych. Zanurzasz filety w bardzo gorącej wodzie, a następnie zmniejszasz temperaturę do minimum i gotujesz na bardzo wolnym ogniu. 15 minut wystarczy, chyba, że masz jakieś duże filety do przygotowania, wtedy potrzymaj je w solance minutę-dwie dłużej.

Ugotowane mięso przestudź, a potem porwij na kawałki przy pomocy dwóch widelców. Potem usmaż mięso na dość mocnym ogniu, doprawiając korzennymi, pachnącymi Orientem przyprawami. Łatwy domowy kebab jest już prawie gotowy.

Potrzebujesz jeszcze tylko chlebków. Możesz je kupić, albo zrobić w domu. To naprawdę proste.

Nasze bułeczki zrobiliśmy z mąki pszennej i żytniej. Ty możesz użyć dowolnej mąki. Chlebki robi się szybko. Od moment zarobienia do upieczenia mija ledwie 40 minut, co jak na pieczywo drożdżowe jest czasem bardzo krótkim.

Łatwy domowy kebab smakuje wyśmienicie ze świeżo upieczonymi bułeczkami.

Sposób przygotowania kurczaka podpatrzeliśmy na blogu Ethanchlebowski.com
Polecamy przepis na kebaba z pieczonego mięsa oraz kebab z mięsem z rosołu

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • Duża szczypta cynamonu
  • 2 łyżki oleju
  • Keczup, majonez

Bułeczki

  • 1 szklanka mąki typu 550 (250 ml)
  • 1/2 szklanki mąki żytniej (125 ml)
  • 1/2 łyżeczki drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżeczki oleju
  • Około 140 ml bardzo cieplej wody
  • 1 łyżka mleka do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Krok 1

Zacznij od bułeczek. Wsyp obydwie mąki do misy, dodaj droższe, cukier i sól. Wymieszaj. Wlej olej, wymieszaj. Następnie wlej wodę – na początek połowę. Wymieszaj. Wlewaj stopniowo pozostałą wodę, tyle żeby w cieście nie było suchych elementów.

Weź ciasto w dłonie lub wyłóż na blat i wyrabiaj przez chwilę – 3-4 minuty.

Włóz z powrotem do misy, przykryj i odłóż na pół godziny.

Krok 2

W międzyczasie. Zagotuj w rondlu ze 2 litry wody. Wsyp łyżeczkę soli, wymieszaj. Włóż do gotującej się wody filety z kurczaka. Zmniejsz temperaturę do minimum, tak żeby woda tylko ”mrugała”. Dodaj liście laurowe. Gotuj 15 minut. Wyjmij mięso z wody. Odstaw do przestygnięcia.

Krok 3

Nastaw piekarnik na 230 stopni (nagrzewaj z tacką do pieczenia w środku)

Krok 4

Przełóż filety z kurczaka na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców porwij na małe kawałki.

Krok 5

Rozgrzej na patelni olej, kiedy będzie gorący wyłóż na niego mięso. Dopraw słodką papryką, garam masala, mieloną kolendrą, kuminem i cynamonem, posól. Smaż na intensywnym ogniu, żeby dobrze podsmażyć mięso – około 5 minut. Na koniec dobrze popieprz.

Krok 6

Wyjmij ciasto z misy. Uformuj kulę, podziel na cztery ćwiartki. Z każdej utocz kulkę, a następnie rozpłaszcz dłońmi na dysk o grubości około centymetra. Układaj na papierze do pieczenia. Posmaruj z wierzchu mlekiem. Ostrożnie wyjmij z piekarnika nagrzaną tackę i wyłóż na nią chlebki (najlepiej zsuń je razem z papierem na tackę). Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 12 minut.

Krok 7

Wyjmuj bułeczki z piekarnika, przestudź. Następnie przekrój w poprzek. Posmaruj od wewnątrz keczupem, lub ulubionym sosem. Nakładaj w przecięcie kurczaka. Dodaj ulubione warzywa. Podawaj.

Smacznego!