DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z SEREM I ZIOŁAMI – idealne na śniadanie i na piknik!

Wreszcie dziś za oknem widać jakiekolwiek przebłyski tak wyczekanej przez wszystkich wiosny (choć majówka na to nie wskazywała!).

Rok temu o tej porze już śmigałam od dawna na ukochanym rowerze, wygrzewałam się na ogródku albo chodziłam na długie spacery z psem w poszukiwaniu saren (zawsze znajdowaliśmy!).

Gdy rano w okno puka słońce, to zdecydowanie bardziej chce się żyć!

I z życia czerpać pełnymi garściami!

Korzystać z dnia na 100%

Tego właśnie mi trzeba – takiego ładowania akumulatorów, do którego zawsze przyczynia się wiosenne słońce.

No i wreszcie czuję, że to się zbliża!

Razem z Łukaszem nie możemy się doczekać naszych wypraw na rowerach na pikniki biorąc ze sobą kosz pełen pysznego jedzenia.

Dziś, zainspirowana kolejną już współpracą z marką Hochland i nowym produktem, który dołączył do grona wspaniałych serów chcę Wam pokazać genialny pomysł na taką śniadaniowo-piknikową przekąskę.

Przygotowałam fantastyczne, drożdżowe bułeczki – ale o nich zaraz Wam powiem!

Od jakiegoś czasu  na sklepowych półkach dostępny jest Ser Hochland Naturalnie, że pyszny!

Ser Hochland Naturalnie, że pyszny! to PIERWSZY TAKI SER W POLSCE!

⇒Jest zrobiony w 100% z naturalnych składników.

⇒Nie zawiera konserwantów!

⇒Nie zawiera barwników!

⇒Nie zawiera emulgatorów!

⇒Nie zawiera zagęstników!

⇒to 100%pysznego smaku!

⇒Występuje w 5 wariantach smakowych.

Ser Hochland Naturalnie, że pyszny! jest wspaniałym pomysłem na pyszne kanapki.

Idealny do grzanek i tostów – najlepiej oczywiście w otoczeniu świeżych warzyw.

Idealny jako dodatek albo główny składnik zup (uwielbiam zupę z serków – swoją ulubioną uczyłam nawet robić dzieciaki w Akademii!).

Jest również wspaniałym pomysłem na sosy i dipy!

Inspiracje z ich dodatkiem

zobaczyć możecie na stronie:

https://naturalniezepyszny.hochland.pl/przepisy/

 

 

Tak jak Wam pisałam wyżej przygotowałam przepis na fantastyczne, puszyste, niezwykle mięciutkie bułeczki drożdżowe.

Puszyste ciasto przykryte serowym nadzieniem i ziołami tworzy pożywną i fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze.

Koniecznie spróbujcie i Wy!

Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowały!

Polecam!

SKŁADNIKI:

(ok. 10-13 szt)

* mąka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 40 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 260 ml

* cukier –  1 płaska łyżka

* jajko M – 2 szt

* sól – 1 płaska łyżeczka  (koniecznie!)

DODATKOWO:

* Ser Hochland Naturalnie, że pyszny! GOUDA – 1 op

* Ser Hochland Naturalnie, że pyszny! GOUDA Z POMIDORAMI I SZCZYPIORKIEM – 1 op

* świeża pietruszka 

* świeży szczypiorek

* świeży czosnek

* masło min. 82%

* jajko do posmarowania

* sezam do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy z solą.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy (ja to robię robotem z hakiem) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią (szczelnie) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy, urywamy po kawałku.

Każdy kawałek wałkujemy na płaski „prostokąt” i nacinamy kilka paseczków.

Smarujemy serkiem, dodajemy posiekane zioła i czosnek.

Zawijamy tworząc zdobne bułeczki.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, zapiekamy na złoto (ok. 10-13 minut) w 180C.

Pierwszą zajadamy na gorąco!

Smacznego!

Więcej informacji na temat serów Hochland Naturalnie, że pyszny! znajdziecie na oficjalnej stronie: https://naturalniezepyszny.hochland.pl/

WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ HOCHLAND

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress