Warzywne curry

Przepis pochodzi z IG @fit przepisu od baletnicy 🙂

Składniki:

200 g ciecierzycy

200 g cukinii

1 marchewka

1 cebula

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

curry, kurkuma

w oryginalnym przepisie jest mleczko kokosowe, ja dałam 100 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni spryskanej olejem. Marchewkę pokroić w plasterki, cukinię w półplasterki i razem z ciecierzycą dodać do cebuli. Całość podsmażyć, a następnie podlać wodą i przyprawić. Dusić około 15-20 minut. Zdjąć z palnika, odstawić na 2 minuty i wymieszać z jogurtem. Podawać z ryżem lub kasza bulgur. Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z książki „Fit przepisy od Baletnicy” z działu Wiosna 🙂

Składniki na 2 porcje

  • Cukinia: 200g / 34 kcal
  • Ciecierzyca gotowana: 200g / 326 kcal
  • Marchew: 100g / 41 kcal
  • Cebula: 100g / 40 kcal
  • Jogurt naturalny: 100g / 59 kcal
  • Kasza bulgur: 150g / 513 kcal

1013 kcal łącznie
Węglowodany: 194 g
Tłuszcze: 6 g
Białko: 48 g

506 kcal / porcja
Węglowodany: 97 g
Tłuszcze: 3 g
Białko: 24 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com

2 uwagi do wpisu “Warzywne curry

Dodaj komentarz