Pieczone pieczarki smakują zupełnie inaczej niż grzyby smażone: są bardziej zwarte, soczyste i mają bardziej grzybowy smak.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Średnie

Liczba porcji: 2

Pieczone pieczarki – jak je zrobić

Od pewnego czasu eksperymentujemy z pieczonymi grzybami. Robiliśmy już pieczone boczniaki na kilka sposobów, m.in. boczniaki pieczone z kapustą. Ostatnio często do piekarnika wrzucamy pieczarki.

Jak zrobić pieczone pieczarki? Sposobów jest kilka: można je po prostu polać stopionym masłem, posolić i wstawić do piekarnika. Są pyszne. Grzyby przed pieczeniem można zamarynować. Tu znajdziesz przepis na sałatkę z makaronu ryżowego właśnie z marynowanymi, usmażonymi pieczarkami.

W przepisie poniżej znajdziesz sposób na marynowane, pieczone pieczarki. Marynata jest słono- słodka. W składzie jest cukier (albo miód), który pełni ważną rolę w marynacie, gdyż przełamuje gorzkawy smak upieczonych grzybów, karmelizuje się w nich i sprawia, że są lekko słodkie i soczyste.

Pieczarki należy piec w wysokiej temperaturze, dość krótko – 15 minut wystarczy. Miej na nie oko podczas pieczenia, żeby się nie przypaliły.

Używaj małych pieczarek, świeżych, jędrnych. Nie krój ich przed pieczeniem, ani nie obieraj ze skórki. Po prostu szybko je przepłucz na sicie, lub przetrzyj ręcznikiem kuchennym.

Pieczone pieczarki – z czym podawać

Pieczone pieczarki są doskonałym dodatkiem np. do pieczonego kurczaka, można je podać w ramach samodzielnego dania np. z makaronem ryżowym. Doskonale smakują z kaszą gryczaną, bo generalnie grzyby bardzo lubią kaszę. W przepisie poniżej pieczone pieczarki podane są z delikatnym, gryczanym makaronem sobą oraz usmażonym na chrupko tofu. Smażony, słodki, chrupiący ser doskonale idzie w parze z upieczonymi, soczystymi grzybami.

Tu znajdziesz przepis jak zrobić chrupiące tofu.

Skład marynaty wzorowaliśmy na przepisie z Cafedelites.com

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • ½ kostki tofu
  • ½ opakowania makaronu sobą
  • 2 garści rukoli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu winnego lub ryżowego
  • Olej do smażenia

Marynata

  • 2 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka
  • 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (albo winnego)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku lub ząbek startego czosnku
  • ½ łyżeczki tymianku

Przygotowanie:

Krok 1

W dużej misie, albo najlepiej naczyniu z płaskim dnem wymieszaj składniki marynaty. Pieczarki opłucz na sicie lub przetrzyj ręcznikiem kuchennym. Nie obieraj. Włóż do naczynia z marynatą i dokładnie obtocz w niej grzyby. Odstaw.

Krok 2

Nastaw piekarnik na 220 stopni. Wyłóż pieczarki na tackę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 10-15 minut, do momentu aż grzyby zrumienią się z wierzchu. Wyjmij z piekarnika. Odstaw.

Krok 3

Pokrój tofu w kostkę. Wsyp do misy mąkę ziemniaczaną. Obtocz w niej tofu. Wlej na patelnię tyle oleju, żeby przykrył dno. Wstaw na kuchenkę, rozgrzej. Wyłóż na patelnię tofu. Smaż na średnim ogniu przez 2-4 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni.

Krok 4

W międzyczasie ugotuj makaron soba zgodnie z informacją na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą. Przełóż do misy.

Krok 5

Na patelnię, na której smażyło się tofu wlej marynatę z grzybów. Dolej 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę oleju sezamowego, łyżkę octu winnego, kilka łyżek wody (4-5), wsyp łyżeczkę cukru. Zagotuj, zmniejsz temperaturę. W miseczce rozmieszaj z dwiema łyżkami wody odrobinę mąki ziemniaczanej (jedna trzecia łyżeczki). Wlej do sosu na patelni, zagotuj. Kiedy sos zgęstnieje zdejmij z ognia. Dodaj do niego tofu, obtocz ser w sosie.

Krok 6

Wlej sos z tofu do makaronu soba. Wymieszaj. Dodaj rukolę. Wymieszaj. Na wierz wykładaj pieczone pieczarki.

Smacznego!