Pieczarki faszerowane serkiem i łososiem, czyli smażone pieczarki z dodatkiem serka oraz kawałkami łososia. Szybka i smaczna przekąska na domową imprezkę!
Czas wykonania: 20 min
Ilość porcji: 10 sztuk
Składniki:
10 sztuk dużych pieczarek (500 g)
1 serek kanapkowy (u mnie o smaku wędzonego łososia)
30 g łososia wędzonego
szczypta zieleniny (szczypiorku, koperku lub natki pietruszki)
skórka z limonki lub cytryny
2 jajko
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Z pieczarek oderwać nóżki. Jajko rozbełtać z odrobiną soli i pieprzu. Pieczarki odtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej po 2 razy każdą.
Panierowane pieczarki usmażyć w dużej ilości oleju na złoty kolor. Odstawić na ręcznik do pieczenia, aby przestygły.
Za pomocą szprycy nafaszerować główki pieczarek, a następnie na krem wyłożyć kawałki łososia. Całość udekorować tzw. zieleniną i startą skórką.
Krok po kroku:
Pieczarki smażone na głębokim tłuszczu są bardzo smakowitą przekąską idealną na Sylwestrowy wieczór, bo od Nowego Roku…
Jakie macie postanowienia noworoczne? Piszcie w komentarzach 🙂