Na zbliżający się tłusty czwartek mam dla Was przepis na domowy chrust – chyba jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na słodką karnawałową przekąskę.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 40 – 80 sztuk (w zależności od wielkości i grubości)
Składniki:
300 g mąki
3 żółtka
125 g śmietany 18 %
50 g (1/4 szklanki) cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo (do smażenia):
1 l oleju lub 4 kostki smalcu
1 kieliszek wódki lub whisky
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto i rozwałkować (grubość zależy od Waszych upodobań smakowych). Z ciasta wykroić romby, na ich środku zrobić nacięcie i przewlec jeden koniec ciastka przez nie.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Krok po kroku:
Faworki, czy chrust? Jak się u Was mówi na ten przysmak?
Faworki faworki. Cukier puder na posypke:P na bogato