Zapiekanka z kaszy jaglanej

Składniki:

ok. 100 g kaszy jaglanej

1 marchewka

2 jajka

1 kulka mozzarelli light

3-4 gałązki selera naciowego

1/2 papryki

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

1 łyżeczka ostrego sosu

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w 1,5 szklanki osolonej wody. Przestudzić, wbić jajka, dodać ostry sos i przyprawy i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Warzywa pokroić w kostkę, posypać przyprawami, podlać niewielka ilością wody i smażyć do miękkości. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubym oczku. Wszystkie składniki wymieszać razem i przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

Składniki na 2 porcje

  • Kasza jaglana: 100g / 378 kcal
  • Marchew: 100g / 41 kcal
  • Jajko: 2 sztuki / 120g / 171 kcal
  • Mozzarella light: 120g / 211 kcal
  • Seler naciowy: 100g / 16 kcal
  • Papryka: 100g / 31 kcal

848 kcal łącznie
Węglowodany: 92 g
Tłuszcze: 28 g
Białko: 52 g

424 kcal / porcja
Węglowodany: 46 g
Tłuszcze: 14 g
Białko: 26 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com

8 uwag do wpisu “Zapiekanka z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz