Składniki:
ok. 100 g kaszy jaglanej
1 marchewka
2 jajka
1 kulka mozzarelli light
3-4 gałązki selera naciowego
1/2 papryki
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
1 łyżeczka ostrego sosu
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w 1,5 szklanki osolonej wody. Przestudzić, wbić jajka, dodać ostry sos i przyprawy i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Warzywa pokroić w kostkę, posypać przyprawami, podlać niewielka ilością wody i smażyć do miękkości. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubym oczku. Wszystkie składniki wymieszać razem i przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂
Składniki na 2 porcje
- Kasza jaglana: 100g / 378 kcal
- Marchew: 100g / 41 kcal
- Jajko: 2 sztuki / 120g / 171 kcal
- Mozzarella light: 120g / 211 kcal
- Seler naciowy: 100g / 16 kcal
- Papryka: 100g / 31 kcal
848 kcal łącznie
Węglowodany: 92 g
Tłuszcze: 28 g
Białko: 52 g
424 kcal / porcja
Węglowodany: 46 g
Tłuszcze: 14 g
Białko: 26 g
Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com
Pierwszym razem coś poszło nie tak ale przed chwilą zrobilam i smakuje wybornie
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Smacznego 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo fajny pomysł, lubię zapiekanki, ale z kaszy jaglanej jeszcze nie robiłam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja nieszczególnie za nią przepadam, ale staram się jakoś ją wplatać do menu 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam kaszę jaglaną, ale nigdy nie wpadłam na pomysł z zapiekanką 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mi na razie psuje jedynie w formie zapiekanej 🙂
PolubieniePolubienie
Kasza jaglana na bogato czyli tak jak lubię:) pyszny i pożywny obiadek Kasiu:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zdrowe nie musi być nudne 🙂
PolubieniePolubienie