Chleb bez piekarnika. Czy to jest możliwe?

Pisza do mnie widzowie z podziękowaniem za przepisy na ciasta bez użycia piekarnika. Widząc potrzebę na takie rozwiązania przedstawiam Wam dzisiaj nowy przepis, tym razem na domowy chleb. Mam nadzieje, ze i ten przepis Wam się przyda i sprawdzi.

SKŁADNIKI:

  • 400 g maki pszennej typ 650
  • 220 ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 lyzka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 lyzka oleju
Zapraszam również do obejrzenia filmu

WYKONANIE:

Zrobić rozczyn: do miski wlać wodę, wkruszyć do niej drożdże, cukier i łyżkę maki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut.

Kiedy drożdże zaczną pracować do miski przesiać make i dodać sol. Całość wyrobić na gładkie elastyczne ciasto.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski, której dno wysmarować olejem. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 1 1/2 godziny.

Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, wyjąć je z miski na stolnice i pare razy zagnieść.

Głęboka patelnie, z grubym dnem, posmarować olejem i ułożyć na niej wyrobione ciasto. Ciasto równomiernie rozprowadzić po dnie patelni. Patelnie z ciastem nakryć pokrywka i odstawić w cieple miejsce do ponownego wyrośnięcia, na 30 minut.

Po tym czasie, ciągle nakryta patelnie postawić na małym grzaniu i powoli smażyć chleb.

Chleb smażyć około 20 minut z każdej strony, cały czas sprawdzając czy się nie przypala.

Gotowy chleb wystudzić na kratce.

Smacznego!


Komentarze

Jedna odpowiedź do „Chleb bez piekarnika. Czy to jest możliwe?”

  1. Chlebek z patelni, piekłam kiedys, ale kukurydziany. Wiem, ze smakuje calkiem dobrze.

    Polubienie

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij