Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną

3 min read
ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną

Ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną to wspaniała propozycja na lekki obiad lub urozmaiconą kolację. Po świątecznym przejedzeniu i diecie bogatej w produkty mięsne, taka mała odskocznia od ciężkostrawnych potraw. Przy okazji danie jest bardzo proste i nie wymaga wielu składników, dlatego przy okazji możemy odpocząć od kuchni. Zapiekankę uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli.

Składniki:

Szklanka to pojemność 250ml.

  • 300 g ryżu – najlepiej sypki, który się nie skleja np. Basmati
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 1 szklanka wody
  • łyżka masła
  • odrobina soli

Masa jabłkowa

  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • 100 ml śmietanki 30%
  • kilka szczypt cukru waniliowego
ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną
ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną

Sposób wykonania ryżu zapiekanego z jabłkami, cynamonem i śmietaną.

Do garnka wlewam 2 szklanki mleka oraz 1 szklankę wody i delikatnie solę (około 2 szczypty soli). Gotuję mleko z wodą. Gdy się zagotuje, wsypuję 300g ryżu i od razu mieszam by nie przywarł do dna garnka. Zmniejszam ogień i gotuję na bardzo małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. Jeśli mamy ryż w torebkach, należy woreczki rozciąć, a ryż z nich wysypać prosto do mleka z wodą. Garnek z ryżem przykrywam przykrywką i gotuję około 15 minut. Należy oczywiście cały czas pilnować, aby się nie przypalił. Podane proporcje są idealne, aby uzyskać miękki ryż. Jednak jeśli zauważmy, że ryż jest jeszcze lekko twardy i wchłonął już całe mleko, należy dolać jeszcze około 1/4 czy pół szklanki.

Przygotowuję masę jabłkową.

1,5 kg jabłek dokładnie myję pod bieżącą wodą, obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych i ścieram na grubych oczkach. Tak przygotowane jabłka umieszczam w garnku z szerokim dnem, ustawiam palnik na małym ogniu i prażę jabłka przez 15 minut. Jabłka trzeba oczywiście dość często mieszać, aby się nie przypaliły. Po tym czasie do jabłek dodaję 3 łyżki cukru oraz łyżeczkę cynamonu i prażę jeszcze chwilkę na troszkę większym ogniu. Po około 5 minutach masa jabłkowa jest już gotowa. Do tej zapiekanki możemy też użyć gotowych jabłek ze słoika. Zawsze na jesień robię kilkanaście takich słoików. Są to jabłka duszone z cukrem, więc dodaję tylko cynamon i jabłka są gotowe.

Sprawdź także jak przygotować gotową masę z musu jabłkowego.

Piekę ryż z jabłkami w naczyniu żaroodpornym.

Naczynie żaroodporne o wielkości około 20cm x30cm smaruję masłem. Do ugotowanego ryżu wlewam śmietankę 30% i oczywiście dokładnie mieszam. Połowę ryżu wykładam na dno naczynia żaroodpornego. Masę jabłkową wykładam na ryż i przykrywam pozostałą ilością ryżu. Wierzchnią warstwę ryżu smaruję cieniutką warstwą śmietany 18% i posypuję kilkoma szczyptami cukru waniliowego.

Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i piekę około 30 minuty.

ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną

Ryż możemy podawać od razu po upieczeniu, na ciepło ze śmietaną 18% lub serkiem homogenizowanym. Możemy go również jeść na zimno, wówczas kroi się prawie jak ciasto. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *