Przesmacznie płynne wewnątrz, rumiane i chrupiące na zewnątrz. Jajka po szkocku są po prostu świetne. Te jajka to żółtko w ulubionej konsystencji, otulone idealnie doprawionym, soczystym mięsem. Atrakcyjna przekąska nie tylko od święta.

INNE PYSZNE DANIA Z JAJEM:
  JAJKA FASZEROWANE AWOKADO Z ŁOSOSIEM I RZEŻUCHĄ  
  SHAKSHUKA CUKINIOWO MARCHEWKOWA  
  GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU  
  ŻÓŁTKO PANIEROWANE NA KARMELIZOWANEJ RUKOLI  
  GRZANKI Z PASTĄ JAJECZNĄ  
  KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ  
  FRITTATA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I GROSZKIEM  

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku:
– Przesmacznie płynne wewnątrz
– Rumiane i chrupiące na zewnątrz
– Są po prostu świetne
– Atrakcyjna przekąska
– Nie tylko od święta

Jajka po szkocku

ILOŚĆ PORCJI: 5
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT

CO POTRZEBUJESZ:

– Jajka wiejskie – 7 sztuk
– Mięso mielone wołowo – wieprzowe
– Szczypiorek drobny – pół pęczka
– Cebula biała
– Sos teriyaki – 2 łyżki
– Chili w płatkach do smaku
– Papryka wędzona do smaku
– Sól do smaku
– Pieprz do smaku
– Olej do głębokiego smażenia
– Mąka oraz bułka tarta do panierowania

PRZEPIS:
1. 5 jajek ugotuj we wrzącej osolonej wodzie na miękko 5 minut, przełóż do zimnej wody i obierz.

2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy.

3. Mięso przełóż do miski, dopraw pieprzem, solą, sosem teriyaki, papryką wędzoną i tą w płatkach. Dodaj przestudzoną zeszkloną cebulę oraz drobno posiekany szczypiorek. Wyrób na gładką masę.

4. Przygotuj 3 głębsze talerze. Na pierwszy wsyp mąkę, w drugim rozkłuć pozostałe jajka a w trzecim umieść tartą bułkę.

5. Mięso podziel na 5 części i uformuj z nich kulki. Każdą rozpłaszcz na foli lub w dłoni, na taką wielkość która otoczy cale jajko. Połóż na środku wcześniej ugotowane obrane jajko i obtocz je dokładnie mięsem. Delikatnie dociśnij w dłoniach. Tak samo postępuj z pozostałymi kulkami i jajkami.

6. Tak powstałe kulki panieruj w kolejności, mąka – jajko – bułka.

7. W wysokim garnku rozgrzej tyle oleju aby zakrywał szkockie jajka. Kiedy olej osiągnie odpowiednią temperaturę smaż je 6 – 7 minut. Po tym czasie powinny być rumiane. Przełóż gotowe na ręcznik kuchenny i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

JAJKA PO SZKOCKU

Czas przygotowania1 godzina
Czas gotowania1 godzina
Porcje: 5
Autor: Globus Kulinarny

SKŁADNIKI

  • Jajka wiejskie – 7 sztuk
  • Mięso mielone wołowo – wieprzowe
  • Szczypiorek drobny – pół pęczka
  • Cebula biała
  • Sos teriyaki – 2 łyżki
  • Chili w płatkach do smaku
  • Papryka wędzona do smaku
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Mąka oraz bułka tarta do panierowania

PRZEPIS

  • 5jajek ugotuj we wrzącej osolonej wodzie na miękko 5 minut, przełóż do zimnej wody i obierz.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy.  
  • Mięso przełóż do miski, dopraw pieprzem, solą, sosem teriyaki, papryką wędzoną i tą w płatkach. Dodaj przestudzoną zeszkloną cebulę oraz drobno posiekany szczypiorek. Wyrób na gładką masę.
  • Przygotuj3 głębsze talerze. Na pierwszy wsyp mąkę, w drugim rozkłuć pozostałe jajka a w trzecim umieść tartą bułkę.
  • Mięso podziel na 5 części i uformuj z nich kulki. Każdą rozpłaszcz na foli lub w dłoni, na taką wielkość która otoczy cale jajko. Połóż na środku wcześniej ugotowane obrane jajko i obtocz je dokładnie mięsem. Delikatnie dociśnij w dłoniach. Tak samo postępuj z pozostałymi kulkami i jajkami.
  • Tak powstałe kulki panieruj w kolejności, mąka – jajko – bułka.
  • W wysokim garnku rozgrzej tyle oleju aby zakrywał szkockie jajka. Kiedy olej osiągnie odpowiednią temperaturę smaż je 6 – 7 minut. Po tym czasie powinny być rumiane. Przełóż gotowe na ręcznik kuchenny i odsącz z nadmiaru tłuszczu.  
Jajka po szkocku

SMACZNEGO!