Babka Panettone

  • 400 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 140 ml mleka
  • 130 g rodzynek
  • 4 łyżki skórki pomarańczowej
  • 60 g margaryny lub masła

Wykonanie:

  1. Drożdże z mlekiem i 1 łyżeczką cukru wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
  2. Dodać mąkę, margarynę lub masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i zmiksować na jednolitą masę.
  3. Pod koniec miksowania dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, mieszając na niskich obrotach.
  4. Zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Pieczenie:

  1. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C z opcją grzałki góra-dół przez 40 minut.
  2. Po upieczeniu wyciągnąć z formy i zostawić do wystudzenia na kratce.
  3. Dekorować dowolnie: lukrem, cukrem pudrem lub czekoladą.



Więcej przepisów na słodko:

Masa z białego maku

Smak, ilość ulubionych dodatków oraz poziom słodkości jesteśmy w stanie dostosować do własnych potrzeb. Jednak przygotowanie masy zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż zakup gotowego produktu.

Babka cytrynowa

Prosta w wykonaniu babka cytrynowa. Czas wykonania z pieczeniem 1,5 h.

Wczytywanie…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Dodaj komentarz