Cytrynowe risotto z kurkumą i kukurydzą | Mienta blog
Różne

Cytrynowe risotto z kurkumą i kukurydzą

Kremowe, maślane, wytrawne risotto z wyraźną nutą cytryny i delikatną słodyczą kukurydzy to wspaniałe wiosenne danie, które zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Do pełni szczęścia brakowało mi tylko wyższej temperatury za oknem i spożywania tego pysznego obiadu na świeżym powietrzu :)

cytrynowe risotto z kurkuma i kukurydza 2 - Cytrynowe risotto z kurkumą i kukurydzącytrynowe risotto z kurkuma i kukurydza 5 - Cytrynowe risotto z kurkumą i kukurydzą

  • 50 g masła
  • dymka lub mała cebula
  • ugotowana kolba kukurydzy
  • opakowanie ryżu do risotto Sonko (200 g)
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • sok z całej cytryny
  • litr bulionu warzywnego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0/5 łyżeczki kurkumy
  • 60 g startego sera parmezan (ewentualnie grana padano)
  • sól, pieprz
  • bazylia

cytrynowe risotto z kurkuma i kukurydza 3 - Cytrynowe risotto z kurkumą i kukurydzącytrynowe risotto z kurkuma i kukurydza 7 - Cytrynowe risotto z kurkumą i kukurydzą

Dymkę drobno siekamy i szklimy ją na maśle.

Dodajemy pokrojoną kukurydzę, przyprawy, oraz ryż i ciągle mieszając, podsmażamy, aż stanie się przezroczysty.

Zalewamy winem i sokiem z cytryny i mieszamy, aż wyparuje.

Następnie stopniowo dodajemy bulion i od czasu do czasu mieszając, gotujemy 20 minut.

Na koniec dodajemy starty parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i od razu podajemy z listkami świeżej bazylii.

Smacznego :)

cytrynowe risotto z kurkuma i kukurydza 4 - Cytrynowe risotto z kurkumą i kukurydzącytrynowe risotto z kurkuma i kukurydza 6 - Cytrynowe risotto z kurkumą i kukurydzącytrynowe risotto z kurkuma i kukurydza 8 - Cytrynowe risotto z kurkumą i kukurydzą

Wpis powstał we współpracy z Sonko.

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj