Kremowe, maślane, wytrawne risotto z wyraźną nutą cytryny i delikatną słodyczą kukurydzy to wspaniałe wiosenne danie, które zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Do pełni szczęścia brakowało mi tylko wyższej temperatury za oknem i spożywania tego pysznego obiadu na świeżym powietrzu :)
- 50 g masła
- dymka lub mała cebula
- ugotowana kolba kukurydzy
- opakowanie ryżu do risotto Sonko (200 g)
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- sok z całej cytryny
- litr bulionu warzywnego
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 0/5 łyżeczki kurkumy
- 60 g startego sera parmezan (ewentualnie grana padano)
- sól, pieprz
- bazylia
Dymkę drobno siekamy i szklimy ją na maśle.
Dodajemy pokrojoną kukurydzę, przyprawy, oraz ryż i ciągle mieszając, podsmażamy, aż stanie się przezroczysty.
Zalewamy winem i sokiem z cytryny i mieszamy, aż wyparuje.
Następnie stopniowo dodajemy bulion i od czasu do czasu mieszając, gotujemy 20 minut.
Na koniec dodajemy starty parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i od razu podajemy z listkami świeżej bazylii.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z Sonko.
Brak komentarzy