Spaghetti w śmietanowym sosie z papryką i pieczarkami Szukacie szybkiego pomysłu na obiad? Polecam Wam pyszne spaghetti w śmietanowym sosie z papryką i pieczarkami. Smak, kolor i prostota wykonania. My uwielbiamy takie szybkie obiady. A Wy?
Składniki:
- 14 pieczarek
- 2 małe papryczki (u mnie czerwona i pomarańczowa)
- 0,5 opakowania makaronu spaghetti Makarony Wielicki
- 0,5 szklanki delikatnego drobiowego bulionu
- 1/3 szklanki wody
- 4 łyżki gęstej śmietany 18% do zupy
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- szczypta granulowanego czosnku
- 1 mała cebula lub pełna łyżka płatków suszonej cebuli
- 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Papryczki też drobno kroimy.
Na oleju smażmy pieczarki. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili wrzucamy pokrojoną paprykę. Co jakiś czas mieszamy i chwilę smażymy. Uwaga! Jeśli używamy świeżej cebuli należy ją drobno pokroić i chwilę podsmażyć przed wrzuceniem pieczarek.
Dolewamy bulion i dodajemy suszoną cebulę (jeśli używamy świeżą, to pomijamy ten dodatek). Zostawiamy na palniku, co jakiś czas mieszając. Ilość buliony się zmniejszy.
W 1/3 szklanki wody mieszamy 2 łyżki śmietany. Zmniejszamy moc palnika pod patelnią na minimalną. Dolewamy naszą rozrobioną śmietanę. Mieszamy i dodajemy kolejną łyżkę śmietany, znów mieszamy i znów śmietana. Robimy to dokładnie i energicznie. Następnie dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, szczyptę granulowanego czosnku i słodką czerwoną paprykę i łyżeczką masła. Wszystko cały czas podgrzewamy co jakiś czas mieszając, do czas aż nasz sos lekko zgęstnieje. Pod koniec próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu na patelni. Wyłączamy gaz. Mieszamy składniki. Makaron przekładamy na talerze i podajemy.
Smacznego
Szybki i pyszny przepis ?? super ?
Wygląda cudnie. Zrobię na pewno. Zapisuję przepis.