Wrapy z kurczakiem, ryżem i warzywami to świetny sposób na pyszny i sycący posiłek. Sprawdzą się na obiad, kolację, czy też wieczorne przyjęcie w gronie znajomych. Jeśli dbasz o linię, sos majonezowo-śmietankowy możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym doprawionym sokiem z limonki. Jeśli natomiast zależy Ci na skróceniu czasu gotowania, możesz zrezygnować z dodatku ryżu, a w zamian dodać więcej warzyw.

Składniki:

  • 6 pszennych tortilli
  • 200 g piersi z kurczaka
  • kopiata łyżka majonezu
  • ok. 100 g serka mascarpone
  • papryka w ulubionych kolorach
  • garść szpinaku baby
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • torebka ryżu długoziarnistego
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka curry
  • oliwa z oliwek

pexels pixabay 461198

Wrapy z kurczakiem, ryżem i warzywami – przepis

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedź, wsyp do miseczki i lekko wymieszaj z łyżeczką przyprawy curry i odrobiną oliwy z oliwek. Kurczaka lekko oprósz solą i pieprzem. Cebulę i paprykę pokrój w paski lub kostkę.

Przygotuj sos, dokładnie mieszając serek mascarpone z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Możesz dodać do niego również kilka kropli soku z limonki.

Rozgrzej patelnię. Najlepiej, aby była to patelnia grillowa. Jeśli posiadasz w domu grill elektryczny, dobrze będzie go użyć do zgrillowania mięsa i warzyw. Na patelnię wlej odrobinę oliwy i podsmaż kurczaka z obu stron, aż będzie idealnie miękki. Odłóż na bok i na kolejnej porcji oliwy podsmażaj osobno cebulę, paprykę, a na samym końcu szpinak.

Zgrillowanego kurczaka pokrój w grubsze paseczki. Tortille podgrzewaj w piekarniku, następnie smaruj sosem i nakładaj na nie mięso, ryż, oraz warzywa. Całość zwiń w rulon. Na koniec możesz całość podgrzać dodatkowo w piekarniku lub w elektrycznym grillu.

Smacznego!