Stir fry z orzechami nerkowca to nie tylko pyszny sposób na szybki posiłek. To także zdrowe danie dla całej rodziny, które zasmakuje nawet dzieciom. Jeśli chcesz, mięso zastąpić można samymi orzeszkami. Będzie to świetna wersja tego dania dla wegan i wegetarian. Stir fry świetnie sprawdzi się podany z ryżem lub azjatyckim makaronem.

Składniki:

  • 100 g orzechów nerkowca
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • średnia cebula
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 plasterki ananasa z puszki
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z jednej limonki
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • ewentualnie 2 łyżki sosu rybnego

Stir fry z orzechami nerkowca – przepis

Czosnek oraz imbir obierz i bardzo drobno posiekaj. Możesz też zetrzeć je na drobnych oczkach tarki. Posiekaj drobno cebulę i papryczkę chili. Pozostałe papryki pokrój kostkę, to samo zrób z ananasem.

Na patelni (a najlepiej w woku) rozgrzej olej. Podsmaż na nim kurczaka, po czym mięso odstaw i na tej samej patelni podsmażaj przez kilka minut cebulę. Następnie dodaj czosnek oraz imbir i po chwili wsyp wszystkie pokrojone papryki. Podsmażaj, ciągle mieszając, aż warzywa nie zmiękną. Dodaj sos sojowy, cukier, sos rybny, pokrojonego ananasa oraz orzeszki. Z powrotem dodaj na patelnię kurczaka, wymieszaj dokładnie całość i gotuj jeszcze przez chwilę. Na koniec podawaj ze świeżo przygotowanym ryżem lub podsmaż jeszcze chwilę z ugotowanym makaronem.

Jeśli chcesz, danie możesz wzbogacić też o inne warzywa. Sprawdzi się pokrojona w słupki marchewka lub rozdrobniony brokuł, ale tak naprawdę możesz dodać wszystko, na co masz ochotę.

Smacznego!

pexels horizon content 3763792 scaled