CHILI CON CARNE I TEST NOWEGO RONDLA MARKI ZWIEGER ZE SKLEPU GARNECZKI.PL

Kulinarna podróż dookoła świata ze sklepem garneczki.pl trwa w najlepsze!

Dziś zabieram Was dalej niż zwykle – a mianowicie do Ameryki Południowej.

W menu fantastyczne Chili Con Carne, do którego zrobienia namówił mnie Łukasz.

Na temat powstania Chili Con Carne istnieje wiele legend.

Opowieść o kobiecie w błękicie opisuje losy hiszpańskiej zakonnicy Marii z Ágredy, która wielokrotnie miała wizje, podczas których jej duch opuszczał ciało i wędrował przez Atlantyk, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian.

Po powrocie z jednej z tych wypraw jej duch zapisał pierwszy przepis na chili con carne, który otrzymała od pogan.

Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni teksańskiej, spotykana często jako fastfood w amerykańskich i meksykańskich barach.

Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina, czasem spotyka się inne).

Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu.

Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy.

Wszystkie składniki są drobno siekane lub rozcierane (w przypadku fasoli i kukurydzy czasem dodaje się je w całości), następnie krótko smażone i duszone.

Przyprawia się je dość intensywnie.

Dzięki zastosowaniu pomidorów danie posiada czerwony kolor, a papryce chili charakterystyczny, ostry smak.

Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem.

Do przygotowania mojej wersji Chili Con Carne dla 2 osób użyłam nowego, małego rondla.  

 To garnek Zwieger Obsidian

logo

Marka Zwieger, choć na polskim rynku dostępna zaledwie od kilku lat, zdążyła zyskać popularność i zdobyć zaufanie klientów.

W ofercie dostępne są dziesiątki produktów do kuchni i jadalni, nie tylko niezwykle funkcjonalnych, ale i wyróżniających się nowoczesnym wzornictwem.

Marka bez wątpienia wychodzi naprzeciw oczekiwaniom tych najbardziej wymagających użytkowników.

Znajdziemy tu eleganckie zestawy garnków, ale i pojedyncze garnki Zwieger, patelnie o różnym przeznaczeniu, pojemne brytfanny, profesjonalne noże i ostrzałki, sztućce oraz akcesoria kuchenne Zwieger do gotowania i smażenia.

Naczynia te dostępne są w różnych seriach, takich jak Zwieger Practi Plus, Obsidian, White Stone, Inversion czy Klassiker.

CECHY RONDLA:

⇒ Rondel ma ok. 13 cm średnicy – dzięki czemu nadaje się do codziennego użytku.

Możemy w nim gotować mniejsze porcje produktów, podgrzewać mleko, roztapiać czekoladową polewę, przyrządzać sos czy dusić dania.

⇒ Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy tradycyjny garnek okazuje się zbyt duży.

⇒ Nieprzywierająca powłoka umożliwia nawet smażenie składników.

⇒ Został wykonany z odlewanego aluminium – trwałego materiału, odpornego na odkształcenia, a także na zmiany temperatur.

 

⇒ Solidny materiał nie odkształca się, błyskawicznie się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło.

Dzięki takim właściwościom niezwykle szybko przygotujemy posiłki, zużywając przy tym minimum energii.

⇒ Rondelek z serii Obsidian pokryty został szwajcarską trójwarstwową powłoką Greblon C3+ – nieprzywierającą i dodatkowo utwardzaną ceramicznie.

⇒ Zewnętrzna, ciemna powłoka to silikonowy lakier żaroodporny.

⇒ Rondel dostosowany jest do użytkowania na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym na indukcji.

⇒ Wyposażony w żaroodporną pokrywę i długi, stabilny uchwyt zapewnia komfort i bezpieczeństwo przygotowywania posiłków.

⇒ W rękojeści znajduje się otwór, który umożliwia zawieszenie rondelka na haczyku.

⇒ W garnku możemy smażyć, a nawet zapiekać dania w piekarniku do temperatury 220C (bez pokrywki).

Artykuł można skompletować z innymi z tej serii.

Można zakupić go TUTAJ!

SKŁADNIKI:

* mięso mielone ( u mnie wieprzowo-drobiowe ) – 250 g

* cebula biała – 1 szt

* czosnek – 1 szt

* pomidory w puszcze – 300 g

* bulion warzywny – ok. 250-300 ml

* czerwona fasola – 100 g

* kukurydza – 100 g

* papryka czerwona – 0,5 szt

* papryczka chili – 0,5 szt

* olej – 3 łyżki

* koncentrat pomidorowy – 1 czubata łyżka

* sól, pieprz , oregano, cukier, ziarna kolendry – do smaku

* natka pietruszki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cebulę siekamy, przesmażamy na rozgrzanym oleju.

Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, aż straci różowy kolor.

Dodajemy bardzo drobno posiekane chili, koncentrat oraz pomidory w puszce wraz z zalewą.

Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem.

Doprawiamy do smaku.

Gotujemy pod przykryciem na niskiej mocy palnika.

Po ok. 15 minutach dodajemy pokrojoną paprykę oraz odsączoną kukurydzę z fasolą.

Gotujemy dalej ok. 10 minut ( pod koniec powinno pozostać jeszcze trochę bulionu ).

Jeśli jest za mało bulionu dolewamy jeszcze odrobinę.

Podajemy na gorąco ze świeżą pietruszką.

Cała oferta marki ZWIEGER (https://www.garneczki.pl/marka/zwieger) w sklepie.

logo

W ofercie znajdują się m.in. garnki, patelnie, deski do krojenia, noże, komplety sztućców i wiele innych rzeczy.

ZWIEGER Obsidian 2 l czarny - garnek aluminiowy z pokrywką ZWIEGER Obsidian czarna 33 cm - chochla / łyżka wazowa plastikowa z miarkąZWIEGER Obsidian 18 cm czarny - nóż Santoku ze stali nierdzewnej

ZWIEGER White Stone 1 l czarny - rondel aluminiowy z pokrywką ZWIEGER Practi Plus 6,5 l - garnek niskociśnieniowy ze stali nierdzewnej z pokrywką ZWIEGER Obsidian czarna 33 cm - łyżka do makaronu plastikowa

Polecam!

Wpis powstał we współpracy ze sklepem  (https://www.garneczki.pl/) :

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress