[EDIT]: po kilku dniach wyszła idealna latte, zdjęcie na samym dole 🙂
Potrzebujemy tylko kawy, mleka i cukru, ew kako do ozdobienia
3/4 szklanki mleka
szklanka kawy
cukier wg uznania
kakoa do ozdobienia
Mleko zagotować w garnuszku, musi być ciepłe ale nie gorące. W tym czasie przygotować szklankę kawy rozpuszczalnej – bez cukru!
Gdy mleko już będzie gotowe, musimy je spenić ( wlewamy do słoika, zamykamy i potrząsamy ok pół minuty aż pojawi się pianka)
Do wysokiej szklanki wlewamy mleko, a następnie bardzo powoli wlewamy kawę. Górę posypujemy kakaem i słodzimy. Może nie wygląda idealnie ale 3 warstwy są. Po wmieszaniu cukru niestety sie tracą ( drugie zdjęcie)
Ważne jest żeby nie słodzić kawy przed wlaniem do mleka, bo wtedy sie nie utworzą wspomniane warstwy.
Fajny pomysł na smaczną kawę 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje pomysł córki
PolubieniePolubienie
Wyglada bardzo apetycznie. Tereniu, a nie mleko nie bedzie zimne przez to mieszanie? Narobilas mi checi na taka kawke. Pycha 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pomysł córki
PolubieniePolubienie
Ciepłe mleko trzeba dać
PolubieniePolubienie