Śmietankowy sernik z borówkami. Miękki i rozpływający się w ustach. Konsystencją przypominający bardziej serniki amerykańskie niż ciężkie i konkretne w swej treści serniki polskie. Koniecznie trzeba go spróbować. Świetnie sprawdzi się na uroczystym stole, jak i zrobiony zupełnie bez powodu. Śmietana kremówka, śmietankowy mascarpone i budyń o smaku śmietankowym.

Bez wątpienia bomba kaloryczna, ale nie można jej sobie od czasu do czasu odmówić.

Składniki:

  • 300 g ciasteczek maślanych typu petitki
  • 300 g masła
  • 500 g sera na sernik (kupnego lub trzykrotnie zmielonego)
  • 250 g sera mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki
  • budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
  • 4 jajka
  • 175 g cukru
  • dżem jagodowy + świeże borówki amerykańskie

Śmietankowy sernik z borówkami – przepis

Połowę masła rozpuść w małym rondelku. Ciasteczka zmiel blenderem na drobny piasek, następnie połącz z masłem i wyłóż nimi spód oraz boki formy. Wstaw do lodówki, aby masło stężało.

Mikserem utrzyj cukier z pozostałym masłem na jasną masę. Dodawaj po jednym jajku, następnie powoli dodawaj też twaróg oraz serek mascarpone. Na koniec dosyp budyń i wszystko zmiksuj z kremówką.

Masę serową przełóż do formy z ciasteczkami, całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz przez godzinę. Jeśli sernik zaczyna Ci się przypalać z wierzchu, przykryj go folia aluminiową. Po wystudzeniu posmaruj dżemem i posyp owocami. Jeśli chcesz, możesz też większą ilość borówek amerykańskich podgrzać w rondelku z kilkoma łyżkami cukru. W ten sposób stworzysz owocową polewę, która zastąpić można dżem.

Smacznego!

monika grabkowska EbRBhZ I p8 unsplash scaled