Półkruche ciasteczka różyczki z beza i orzechami.

Dzisiaj cos smacznego do kawy: Półkruche ciasteczka różyczki z beza i orzechami. Fantastyczne polaczenie smaków i atrakcyjny wygląd tych ciasteczek zaskoczy rodzinę i gości. Smacznego!

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 400 g maki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 150 g jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • 1 lyzka cukru z wanilia

Beza:

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich
Zapraszam również do obejrzenia filmu

WYKONANIE:

Do miski przesiać 400 g mąki pszennej, dodać szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Następnie do mąki zetrzeć masło i całość dobrze ze soba rozetrzeć tak aby powstała drobna kruszonka.

Do powstałej kruszonki dodać żółtka i jogurt / śmietanę. Składniki wymieszać łyżką a następnie wyrobić ręcznie, na gładkie ciasto.

Wyrobione ciasto owinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie przygotować beze: w misce ubić białka wraz z cukrem i szczypta soli. Do ubitych na sztywno białek dodać zmielone orzechy i dobrze wymieszać.

Ciasto wyjąc z lodówki i wyłożyć na poruszoną mąką stolnicę. Podzielić na równe części, u mnie 15, po 50 g każda. Z każdej z nich uformować kulę, którą następnie rozwałkować na okrągły placek.

Na każdym placku zrobić 4 nacięcia 2 cm od środka. Patrz film. Na środek placka wyłożyć około 1 łyżkę ubitych białek, które szczelnie owinąć, na zakładkę, powstałymi po nacięciu częściami ciasta. Tworząc w ten sposób różyczkę.

Każde ciasteczko odłożyć na tace do pieczenia, wyłożoną pergaminem.

Piec w 180 st. C 20 – 25 minut.

Upieczone i wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij