SZAKSZUKA Z POMIDORAMI ORAZ CIECIERZYCĄ I TEST NOWEJ, GRANITOWEJ PATELNI PORTOFINO BALLARINI

Kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza wspomnieniami wracam do swoich podróży  – szczególnie tych, po moich ukochanych krajach arabskich.

2 lata temu byłam na Djerbie – afrykańskiej wyspie należącej do Tunezji.

Wyspie, która totalnie skradła mi serce.

O samej jednak wyspie opowiem Wam innym razem, a dziś porozmawiamy trochę o kuchni tunezyjskiej.

Jednym z najbardziej popularnych przepisów kuchni tunezyjskiej jest znana wielu osobom i lubiana Szakszuka ( nazywana też shakshouka, shakshuka, şakşuka, tchoutchouka, chouchouka, mekbouba oraz tastira ).

Szakszuka to nic innego jak “wielki bałagan” – danie śniadaniowe składające się z jajek zapiekanych w pomidorach z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Sycące, niesamowicie smaczne, przywodzące na myśl bliskowschodnie klimaty.

Zainspirowana urlopem własnie takie pyszne śniadanie dziś dla Was przygotowałam!

Pakujcie się – jedziemy o Tunezji!

Ps. Do przygotowania śniadań używam najczęściej małej patelni – od jakiegoś czasu jest to patelnia Ballarini – granitowy model Portofino.

Marki, którą już możecie znać dobrze z bloga, ponieważ pierwszy sprzęt ( był to wok granitowy ) testowałam już chyba z 5 czy 6 lat temu.

Ballarini to włoska marka, która może poszczycić się niemalże 130-letnią tradycją!

Przez te wszystkie lata działalności, firma nieustannie rozwijała się, ulepszała technologie produkcji

i poszerzała swoją ofertę akcesoriów kuchennego wyposażenia.

Zachowała jednak tę samą pasję, która towarzyszyła jej od samego początku.

Produkty, które znajdziemy w sklepie Ballarini to kultowe już patelnie granitowe, ale również patelnie tytanowe czy z innymi powłokami non-stick.

Firma Ballarini oferuje także zestawy eleganckich sztućców, niezawodne noże kuchenne, a nawet formy do pieczenia.

Wszystkie akcesoria kuchenne Ballarini niezmiennie produkowane są we Włoszech i stanowią odzwierciedlenie włoskiego zamiłowania do kuchni.

CECHY PATELNI PORTOFINO:

⇒ Patelnia ma 20 cm średnicy – idealna do przygotowywania śniadań lub dań dla 1 osoby.

⇒ Jest łatwa w utrzymaniu czystości, lekka i poręczna.

⇒ Posiada nieprzywierającą powłokę, co zapobiega klejeniu się i przypalaniu potraw.

⇒  Potrawy mogą być one smażone z niewielką ilością tłuszczu.

⇒ Powłoka patelni wzmacniana jest drobinkami granitu, co czyni naczynie jeszcze bardzo odporną na uszkodzenia.

⇒ Posiada korpus aluminiowy, dzięki czemu szybko i równomiernie się nagrzewa, a także długo utrzymuje temperaturę potrawy.

⇒ Stalowa rękojeść jest łatwa w utrzymaniu czystości, ponadto stabilnie leży w dłoni, umożliwiając pewną i precyzyjną pracę.

Można zakupić ją TUTAJ!

SKŁADNIKI:

* ciecierzyca ugotowana – 50 g

* jajko – 2 szt

* pomidory w puszcze – 1 puszka

* papryka czerwona – 0,5 szt

* być wykonane – 50 g

* cebula – 1 szt

* czosnek -2 ząbki

* sól, pieprz, chili, kmin rzymski

* świeża pietruszka

* oliwa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciecierzycę odsączamy.

Paprykę i cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki.

Na patelni granitowej Ballarini z odrobiną oliwy podsmażamy cebulę wraz z przyprawami.

Dodajemy pomidory wraz zalewą oraz pokrojoną w kostkę paprykę.

Wrzucamy czosnek, doprawiamy odrobiną cukru do smaku, mieszamy odparowując nadmiar wody.

Do gęstego sosu dodajemy ciecierzycę, wbijamy jajka.

Przykrywamy, dusimy do momentu ścięcia.

Posypujemy fetą oraz świeżą pietruszką.

Smacznego!

Cała oferta marki Ballarini w sklepie.

W ofercie znajdują się m.in. patelnie, woki, może, sztućce i blachy do pieczenia.

Polecam!

BALLARINI Brenta 4 szt. czarne - noże do steków ze stali nierdzewnej BALLARINI Cesano 7 el. czarne - noże kuchenne ze stali nierdzewnej w bloku BALLARINI Tevere 16 cm - nóż do wędlin stalowy

BALLARINI Positano Granitium 28 cm grafitowa - patelnia granitowa nieprzywierająca BALLARINI Portofino 28 cm czarna - patelnia nieprzywierająca z pokrywką BALLARINI Patisserie 25 cm czarna - forma do babki z tuleją stalowa

Wpis powstał we współpracy ze sklepem (https://www.garneczki.pl/):

 

Przy okazji zapraszam Was na bloga po inne przepisy kuchni arabskiej – gwarantuję Wam, że znajdziecie coś pysznego dla siebie!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress