Domowe pasty kanapkowe to są świetne alternatywy dla kanapek z szynką, albo żółtym serem. Taka domowa pasta z makreli pysznie smakuje na pieczywie do śniadania lub kolacji.
Przygotowanie takiej pasty jest szybki i bardzo proste, a co najważniejsze jest o wiele bardziej zdrowsza niż kupiona w sklepie. Do przygotowania takiej pasty potrzebujemy dosłownie kilku składników.
Sprawdź przepis na klasyczną pastę jajeczną
Składniki
- 1 średnia makrela
- 3 jajka
- 3 ogórki kiszone
- 1/2 małej cebuli
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki majonezu
Domowa pasta z makreli – przepis
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odsączamy na sitku. Obieramy mięso z makreli, możemy je dodatkowo posiekać nożem, wyczujecie wtedy czy nie zawieruszyła Wam się jakaś ość. Dodajemy je do pozostałych składników.
Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki pasty doprawiamy do smaku solą, pieprzem i łączymy z majonezem.
Taką domową pastę z makreli najlepiej podać ze świeżym pieczywem. Stworzycie pyszną kolację, albo pożywne śniadanie! Smacznego!