Domowe pasty kanapkowe to są świetne alternatywy dla kanapek z szynką, albo żółtym serem. Taka domowa pasta z makreli pysznie smakuje na pieczywie do śniadania lub kolacji.

Przygotowanie takiej pasty jest szybki i bardzo proste, a co najważniejsze jest o wiele bardziej zdrowsza niż kupiona w sklepie. Do przygotowania takiej pasty potrzebujemy dosłownie kilku składników.

Sprawdź przepis na klasyczną pastę jajeczną

Składniki

  • 1 średnia makrela
  • 3 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/2 małej cebuli
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki majonezu

Domowa pasta z makreli – przepis

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odsączamy na sitku. Obieramy mięso z makreli, możemy je dodatkowo posiekać nożem, wyczujecie wtedy czy nie zawieruszyła Wam się jakaś ość. Dodajemy je do pozostałych składników.

Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki pasty doprawiamy do smaku solą, pieprzem i łączymy z majonezem.

Domowa, szybka pasta z makreli
Domowa, szybka pasta z makreli
Domowa, szybka pasta z makreli
Szybka pasta kanapkowa z makreli

Taką domową pastę z makreli najlepiej podać ze świeżym pieczywem. Stworzycie pyszną kolację, albo pożywne śniadanie! Smacznego!