Co dzisiaj gotowaliście na obiad? U nas były taco nadziewane bataty. Przepyszny obiad na niedzielę. Lubicie bataty? Ja bardzo! Często je przyrządzam na obiad zamiast tradycyjnych ziemniaków. Choć są lekko słodkie to jednak zawierają mniej węglowodanów niż ziemniaki, tak w nawiasie. Wiecie, że ja lubię niskowęglowodanowe potrawy i zawsze szukam takiej alternatywy, która podpasuje mi jak również reszcie rodzinki.
Taką alternatywą niewątpliwie są taco nadziewane bataty. Uwielbiam takie danie, które składają się z wielu składników, ale i tak są proste w przyrządzeniu i bardzo smaczne. Taco sos to nic innego jak sos pomidorowy z dodatkiem mielonego i taco przypraw. Możecie dodać gotową mieszankę taco lub po prostu zrobić własną. To nic trudnego. Zawsze mam kmin rzymski, pieprz kajeński i koriander pod ręką. Są to moje ulubione przyprawy.
Bataty podzieliłam na grube plastry i upiekłam w piekarniku. Jeden batat waży prawie 0,5 kilograma, więc zadowoli w zupełności dwie głodne osoby. Danie podałam z awokado, cheddar, czerwoną fasola mung i chili sosem. Niestety nie miałam limonki ale cytryna też nie była zła. No to co, jesteście głodni i ciekawi przepisu? Znajdziecie go poniżej.
Taco nadziewane bataty
4 porcje
Składniki:
2 bataty, każdy około 500 g
sół i oliwa
500 g mielonego z kurczaka
2 łyżki kokosowego oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego
400 g pokrojonych pomidorów z kartonu
1 cebula
1 czosnek solo
2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
1 łyżka wędzonej papryki w proszku
30 g cheddar, startego
100 g czerwonej fasoli mung, waga sucha
awokado, rukola, chili sos, jogurt, majonez, cytryna lub limonka, kolendra do podania
Bataty przekrój na pół. Włóż do żaroodpornego naczynia. Oprósz sol i skrop oliw. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez około 40 minut. W między czasie ugotuj taco sos. Cebulę i czosnek pokrój w drobna kostkę. Zeszklij na oleju. Dodaj przyprawy, przecier pomidorowy, kolendrę i mielone z kurczaka. Smaż aż kurczak przestanie być krwisty. Wlej pomidory, dopraw solą i gotuj sos przez 20 minut. Ugotuj fasolę mung w lekko osolonej wodzie. Fasolę można kupić ugotowaną z kartonu i zaoszczędzić czas.
Z jogurtu, majonezu i sosu chili wymieszaj sos. Możesz dobrać proporcje jakie ci pasują najbardziej. Ja lubię na ostro i więcej majonezu niż jogurtu. Ułóż bataty na rucoli. Na wierzch nałóż porcję sosu taco, następnie fasolę mung, starty cheddar, awokado. Całość udekoruj kolendra i kawałkami cytryny. Polej danie sosem chili. Smacznego!
P.S.
Jeśli nie lubicie batatów to ten sos możecie podać z makaronem lub domowymi tortillami.