Pęczotto z dorszem

Składniki:

100 g pęczaku

150-200 g ulubionej ryby, u mnie polędwica z dorsza

100 g pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 marchewki

1/2 opakowanie serka kremowego, u mnie apetina bazyliowa

przyprawa do ryb

jarzynka

ostry sos chili

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i zeszklić na patelni spryskanej olejem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i startą na grubym oczku marchewkę. Podsmażyć 2-3 minuty. Dodać pokrojone pieczarki i kaszę pęczak. Podsmażyć chwilę. Całość zalać 1 i 1/3 szklanki wody, dodać łyżeczkę jarzynki i 1/2 łyżki sosu chili. Całość dusić aż pęczak wchłonie cały płyn i zmięknie. Rybę pokroić w kostkę, posypać przyprawą i dodać razem z serkiem do uduszonego pęczaku. Wymieszać i dusić całość 5 minut. Smacznego 🙂

Całość to 648 kcal. W 88; T 12; B 49;

2 uwagi do wpisu “Pęczotto z dorszem

Dodaj komentarz