Rosół z chili i wołowiną

Przepis znalazłam na tej stronie. Bardzo dobra i sycąca zupa. A przy tym jaka  ładna!



składniki na 4 osoby
1,5  l bulionu warzywnego (może być z kostki)
6 cienkich plasterków świeżego imbiru obranego
1/2  czerwonej chili, przekrojona  wzdłuż na połowę (daję zdecydowanie mniej)
3 ząbki czosnku , posiekane
1 pęczek cebuli dymki, drobno pokrojony
2 steki po 200 g  polędwicy  wołowej, lub dobrego rostbefu
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 kapusty pak choi, 
200 g cienkiego makaronu jajecznego
kiełki
skórka z limonki


przygotowanie

Przygotować Pak choi. Można każdą kapustkę przekroić na cztery, lub porozdzielać liście , obcinając koniec kapustki. W tym przypadku  wolę tę drugą metodę. W garnku zagotować wywar z imbirem, czosnkiem, chili, częścią dymki i skórką z limonki. Zmniejszyć ogień i podgrzewać przez parę minut, do czasu aż wywar przejdzie smakami dodatków. Rozgrzać mocno patelnię grillową lub żeliwną,  dodać oliwę. Smażyć steki po ok 3 min z każdej strony, tak aby były średnio wysmażone. Przełożyć na deskę i dać im  "odpocząć" przez 2 - 3 minuty, następnie pokroić w cienkie plasterki.
Dalej można postępować na dwa sposoby:
1. (wygodny , kiedy nie podajemy zupy zaraz po zrobieniu) Naszykować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Zagotować w drugim garnku ok i l wody , można dodać kostkę rosołową . Przed nakładaniem zupy na talerze, wrzucić do gotującej wody liście kapusty pak choi na 3 min , wyłożyć do talerzy. W tej samej wodzie zanurzyć gotowy makaron - dosłownie na 30sek , żeby lekko się zagrzał, przełożyć do Talerzy. Dodać pozostałe składniki - mięso, kiełki - zalać wywarem, posypać dymką i podawać.
2. Do gotującego się wywaru dodać pak choi , następnie makaron i gotowa przez ok 3 min aż wszystko będzie miękkie. Wykładać pak choi, kluski i wywar do misek, dodać pozostałe składniki i podawać
Smacznego!









2 komentarze:

  1. Zdecydowanie musi być pyszna. I masz rację, ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było dobre - nawet nieszczęsna kostka nie zaszkodziła!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary