Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Babka z marcepanem

 Marcepan to nic innego jak przetworzone migdały. Stanowi to doskonały dodatek to wielu ciast. Nie inaczej jest i tym razem. Babka z marcepanem to doskonała propozycja na szybki pieczony deser. Zasmakuje to zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Moim zdaniem to ciasto nie tylko jest łatwe i pyszne, ale nie jest trudne w przygotowaniu. Może to stanowić doskonałą zabawę z dziećmi. Babka z marcepanem pachnie migdałami i jest przy tym bardzo puszysta. Polecam !

Składniki:

300 g mąki pszennej

200 g masy marcepanowej

150 g masła

150 g cukru

50 g cukru pudru

50 g migdałów mielonych

8 g proszku do pieczenia

5 ml aromatu migdałowego

4 jajka

Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję miękkie masło. Ubijam. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały i aromat. Miksuję. Masę marcepanową kroję na kawałki. Obsypuję mąką. Dodaję do masy. Mieszam. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy. Mieszam. Ciasto przelewam do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę. Wystudzone ciasto dekoruję cukrem pudrem.



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj