TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Indyk w sosie curry

Indyk w sosie curry

Prosty przepis na indyjskie curry z indykiem.

Indyk w sosie curry to przepis, który ma dla mnie dwie kluczowe zalety. Jest szybki i prosty do przygotowania. Nie wymaga też trudno dostępnych składników. Często publikuję na blogu przepisy na curry, ponieważ jest to świetne rozwiązanie dla wszystkich narzekających na permanentny brak czasu. Curry z indykiem i mleczkiem kokosowym spełnia wszystkie moje oczekiwania, mogę je przygotować w niespełna 30 minut albo przyrządzić w wolnowarze. Myślę, że Tobie także spodoba się ten przepis na indyka po indyjsku w sosie curry.

Na blogu znajdziesz też inne przepisy na curry

indyk-w-sosie-curry
Curry z indyka z mleczkiem kokosowym

Indyk w sosie curry

  • około 500 g filetu z indyka pokrojonego w średniej wielkości kostkę
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku 
  • pół łyżeczki chili w proszku 
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia 
  • 2 ząbki czosnku
  • około 1,5 cm imbiru obranego ze skórki
  • duża szczypta mielonego cynamonu
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 duża cebula bardzo drobno posiekana
  • 2 średnie pomidory pokrojone na małe kawałki, ale jeśli nie masz to dodaj nieco więcej koncentratu pomidorowego i pół szklanki wody lub bulionu drobiowego albo warzywnego.
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • mielona kolendra, sól i pieprz dla smaku 
  • posiekane liście kolendry do dekoracji

Indyk w sosie curry przepis

1. Pokrojone w kostkę mięso z indyka posyp mielonym chili, kurkumą, pieprzem i wymieszaj. Odstaw mięso na około 30 minut do lodówki.

indyk-w-sosie-curry

2. Cebulę, czosnek, imbir i pomidory bardzo drobno posiekaj.

3. Na patelni rozgrzej olej i na ostrym ogniu podsmaż mięso, aż się zrumieni Jeżeli patelnia nie jest wystarczająco duża, aby zmieścić całe mięso w jednej warstwie, to podsmażaj mięso w dwóch - trzech partiach. Wyjmij mięso z patelni i odstaw.

4. Zmniejsz płomień do małego. Na patelnię wrzuć posiekany czosnek i imbir i cały czas mieszając smaż około 30-40 sekund. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, ponieważ nabierze goryczy.  

5. Dodaj koncentrat pomidorowy, szczyptę cynamonu, drobno posiekaną cebulę, pokrojone pomidory i mięso z indyka i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem około 5 minut.

5. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw do smaku i gotuj jeszcze około 10-15 minut.  

6. Podawaj z ryżem albo przygotuj chleb naan. Przed podaniem posyp posiekaną natką kolendry. 

Indyk z wolnowaru przepis

  • Przygotuj składniki tak jak podałam w przepisie powyżej - punkty od  1 do 4.
  • Przełóż składniki z wyjątkiem mleczka kokosowego do wolnowaru, dodaj około 100 ml wody lub bulionu, przyprawy i ustaw czas (dotyczy wolnowarów Crck-Pot)
    • opcja low: około 4 godzin
    • opcja high 2-3 godziny
  • Na 30-40 minut przed końcem dodaj mleczko kokosowe.

Skąd się wzięła nazwa indyk

Angielska nazwa indyka (turkey) powstałą w wyniku błędnego przekonania, że ptaki te były importowane przez tureckich kupców. Z bliżej nie ustalonych przyczyn Francuzi byli przekonani, że indyki pochodzą z Indii, więc nazywali je dindon lub poulet d'Inde, co oznacza indyjski kurczak. Również Turcy myśleli, że ojczyzną indyków są Indie i stąd pochodzi turecka nazwa indyka yerli hindi. W rzeczywistości ojczyzną indyków są obecne meksykańskie stany Jalisco, Guerrero i Veracruz, a do Europy sprowadził je w 1497 roku włoski żeglarz Giovanni Caboto, a w późniejszych latach także  hiszpańscy i portugalscy odkrywcy. Indyki zafascynowały również cesarza Jahangira, który tak o nich pisał:

„Jego głowa i szyja oraz część pod gardłem mają w każdej minucie inny kolor. W upale jest całkiem czerwony - można by rzec, że przyozdobił się koralem - a po chwili w tych samych miejscach staje się biały i wygląda jak bawełna”. 

Cesarz Jahangir zlecił nawet namalowanie indyka, a powstały obraz, prawdopodobnie autorstwa Ustad Mansura, jednego z największych ilustratorów zwierząt, jest jednym z najpiękniejszych obrazów mogolskich.

Nazwa zobowiązuje. Choć indyki trafiły do Indii dopiero na początku XVII wieku, a obecnie mięso indycze można kupić głownie w dużych miastach, to w bogatych indyjskich domach potrawy z indyka goszczą coraz częściej. Serwowane są także w czasie tradycyjnych indyjskich świąt m.in. jednego z najważniejszych czyli Święta Światła (Divali). A skoro już pojawiają się w indyjskich, ale też pakistańskich domach to najczęściej w postaci curry. Przepis na indyka w sosie curry należy do potraw smażonych w naczyniu nazywanym kadai lub kadhai, które przypomina wyglądem chiński wok. Kadhai służy do szybkiego zrumienienia składników na niewielkiej ilości tłuszczu, stąd w przepisie znalazła się sugestia, aby na patelni nie umieszczać jednorazowo zbyt dużej ilości mięsa. Zazwyczaj są to potrawy, które zawierają stosunkowo mało sosu, a przygotowane w ten sposób mięso nie jest przesuszone.

Mięso z indyka jest bardzo wszechstronnym i uniwersalnym składnikiem wielu dań. Stąd jego rosnąca popularność, nie tylko w Europie, ale i na subkontynencie indyjskim. Jest źródłem witaminy D, B2 (udo indycząt bez skóry), B3, B6, B12, potasu, fosforu, i cynku oraz aminokwasów. Ma niską zawartość tłuszczu (filet bez skóry, udo bez skóry) i wysoką zawartość białka. (tuszka, filet bez skóry, udo bez skóry). Pierś z indyka ma niską zawartość tłuszczów nasyconych oraz niską zawartość sodu. Mięso z indyka jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Źródła:
1. Commercial turkey farming in India, dr. Rajesh Kumar Singh, livestock and poultry consultant; Pashudhan Praharee, 2019.
 
indyk-w-sosie-curry
Indyk w sosie curry.

Komentarze

  1. Indyk curry prezentuje się bardzo apetycznie. Zrobię go w wolnowarze, bo indyka jeszcze w nim nie robiłam. I bardzo ciekawe informacje zawarłaś. Nigdy nawet się nie zastanawiałam skąd pochodzi ta nazwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite. Curry to danie , które Polacy szczególnie polubili.

    OdpowiedzUsuń
  3. Indyk pasuje do każdego dania, do jazdej kuchni. To curry jest najlepszym przykładem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyprawa curry wcale nie jest potrzebna? Skąd w takim razie w tytule "sos curry"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Określenie "curry" ma kilka znaczeń - 1. oznacza rodzaj dania; 2. jest nazwą mieszanki przyprawowej 3. określa sposób przyrządzania potrawy

      Usuń
  5. Wyszedł mi trochę rzadki sos, mogę go jakoś zagęścić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać troszkę mąki rozmieszanej w wodzie. Dobrze sprawdza się też skrobia ziemniaczana albo kukurydziana

      Usuń
  6. Super przepis. Wszystko sensowne, bez udziwnień, a smak jak u dobrego Hindusa:) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie jem! Jest przepyszne, totalnie mój smak. Przyprawiłam trochę bardziej żeby mieć ostrzejszy smak. Nie miałam mleczka kokosowego więc połączyłam mleko z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi więc wyszło coś w ten deseń. Mój pierwszy przepis od Was i nie ostatni. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych