Krem porowo- ziemniaczany to błyskawiczny pomysł na zupę z porów, którą możemy zaserwować naszym gościom na pierwsze danie.

Zupę podajemy z domowymi grzankami czosnkowymi, odrobiną śmietany i szczypiorkiem.

Sprawdź przepis na Krem z marchwi z granatem i dynią

Składniki (na 8 porcji)

  • 3 duże pory
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 500g ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano
  • szczypta majeranku
  • szczypiorek
  • gęsta śmietana
  • oliwa
  • łyżka masła
  • 800 ml buliony warzywnego

Składniki na domowe grzanki

  • bagietka
  • masło
  • 1- 2 ząbki czosnku
  • sól

Zupa krem porowo- ziemniaczany

Z pora zdejmujemy wierzchnie liście, następnie kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka i przesmażamy na maśle. Do pora dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ziemniaki i marchewkę. Solimy, pieprzymy i razem smażymy ok. 3-5 minut. Następnie dolewamy bulion warzywny i całość gotujemy ok. 20 minut, do momentu kiedy warzywa zrobią się miękkie. Doprawiamy do smaku oregano, majerankiem, ewentualnie solą i pieprzem.

Następnie zupę z porów blendujemy, dodajemy 2-3 łyżki oliwy i mieszamy.

Przepis na domowe grzanki

Czosnek przeciskamy przez praskę, albo ścieramy na tarce. Mieszamy z masłem w temperaturze pokojowej, doprawiamy do smaku odrobiną soli.

Pokrojoną w kromki bagietkę smarujemy odrobiną masła i zapiekamy ok. 5-7 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie kroimy ją w dużą kostkę.

Krem porowo- ziemniaczany
Pyszna zupa krem z porów

Krem z porów podajemy z łyżką gęstej śmietany, posypanej szczypiorkiem oraz grzankami. Smacznego!