Krem porowo- ziemniaczany to błyskawiczny pomysł na zupę z porów, którą możemy zaserwować naszym gościom na pierwsze danie.
Zupę podajemy z domowymi grzankami czosnkowymi, odrobiną śmietany i szczypiorkiem.
Sprawdź przepis na Krem z marchwi z granatem i dynią
Składniki (na 8 porcji)
- 3 duże pory
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 500g ziemniaków
- sól
- pieprz
- szczypta oregano
- szczypta majeranku
- szczypiorek
- gęsta śmietana
- oliwa
- łyżka masła
- 800 ml buliony warzywnego
Składniki na domowe grzanki
- bagietka
- masło
- 1- 2 ząbki czosnku
- sól
Zupa krem porowo- ziemniaczany
Z pora zdejmujemy wierzchnie liście, następnie kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka i przesmażamy na maśle. Do pora dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ziemniaki i marchewkę. Solimy, pieprzymy i razem smażymy ok. 3-5 minut. Następnie dolewamy bulion warzywny i całość gotujemy ok. 20 minut, do momentu kiedy warzywa zrobią się miękkie. Doprawiamy do smaku oregano, majerankiem, ewentualnie solą i pieprzem.
Następnie zupę z porów blendujemy, dodajemy 2-3 łyżki oliwy i mieszamy.
Przepis na domowe grzanki
Czosnek przeciskamy przez praskę, albo ścieramy na tarce. Mieszamy z masłem w temperaturze pokojowej, doprawiamy do smaku odrobiną soli.
Pokrojoną w kromki bagietkę smarujemy odrobiną masła i zapiekamy ok. 5-7 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie kroimy ją w dużą kostkę.
Krem z porów podajemy z łyżką gęstej śmietany, posypanej szczypiorkiem oraz grzankami. Smacznego!