Makaron konjac w sosie curry

Składniki:

1 opakowanie makaronu konjac, może być też ryżowy

1 puszka mleczka kokosowego light

1 marchewka

200 g cukinii

1 filet z kurczaka

20 g suszonych grzybów shiitake lub grać grzybów mun

1 cebula

3 ząbki czosnku

curry, kurkuma

sól, pieprz

Fileta pokroić w kostkę i posypać curry. Grzyby zalać wrzątkiem, żeby spęczniały. Cebulę obrać i posiekać, a następnie zeszklić w rondlu spryskanym olejem. Marchewkę pokroić w słupki i dodać do cebuli razem z pokrojonymi w paski grzybami. Podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość zalać mlekiem kokosowym. Dodać pół łyżeczki kurkumy. Gotować 5 minut, dodać kurczaka i gotować kolejne 10 minut. Doprawić do smaku. Makaron dokładnie wypłukać, dodać do sosu i gotować 5 minut. Smacznego 🙂

Składniki na 2 porcje. 1 porcja to 358 kcal. W 26,7; T 14,3; B 28,9;

2 uwagi do wpisu “Makaron konjac w sosie curry

Dodaj komentarz