ROGALIKI DROŻDŻOWE Z CIASTA TOPIONEGO – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR

rogaliki

Rogaliki drożdżowe z ciasta topionego to przepis, który przygotowałam dziś w ramach naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR , a jednocześnie przepis, który jest propozycją na zbliżające się cudowne święto – Dzień Babci i Dziadka.

Są to rogaliki, o których powiedziała mi moja mama ( przyznaję, że wcześniej nie słyszałam o takim cieście ),a które jak się okazało robiła również moja świętej pamięci babcia i są w Jej starym zeszycie z przepisami.

Ciasto topione to ciasto drożdżowe zatapiane po przygotowaniu w lodowatej wodzie, a następnie wyrabiane i wypiekane.

Idealne do zwijania rogalików ( ps. na blogu znajdziecie też inne rogale – TUTAJ! ).

Nie odstawiamy do do wyrastania w ciepłe miejsce, tak jak tradycyjnego ciasta drożdżowego.

Ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste, w związku z czym nikt nie pozostaje przy jednym rogalu, tylko chętniej sięga po więcej!

Świetne do nadziewania ulubionymi dodatkami, w związku z czym śmiało można sięgnąć po marmoladę, powidła, domowy dżem, krem czekoladowy czy też np. twaróg jak do klasycznych drożdżówek.

U mnie z powidłami śliwkowymi.

Spróbujcie i Wy!

Gorąco polecam!

Gwarantuję, że nie pożałujecie!

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 375 g

* masło min. 82% – 125 g

* cukier drobny do wypieków – 50 g

* mleko 3,2% – 100 ml

* drożdże świeże – 40 g

* jajko L – 1 szt

* cukier z prawdziwą wanilią – dostępny TUTAJ!

NADZIENIE:

* powidła śliwkowe

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Do miski kruszymy drożdże, dodajemy 100 g cukru oraz ciepłe mleko i troszkę mąki.

Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.

Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mąki (przesiewamy) oraz rozbełtane jajko, cukier z wanilią i rozpuszczone, ostudzone masło.

Zagniatamy ciasto – chwilkę wyrabiamy, tak by było gładkie i błyszczące.

Ciasto zawijamy w ściereczkę i wkładamy je do miski napełnionej zimną wodą.

Zostawiamy w wodzie do momentu, aż wypłynie na powierzchnię i wyraźnie podrośnie.

Gdy ciasto wypłynie delikatnie wyciągamy je z wody i dajemy do miski wysypanej mąką.

Chwilę wyrabiamy podsypując mąką.

Dzielimy na części, każdą część wałkujemy na duże koło, kroimy na trójkąty.

Na każdy trójkąt dajemy trochę powideł i zwijamy od szerszego końca ku węższemu tworząc rogaliki.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor – około 15 minut w temp. 180C.

UWAGA!

Ciasto jest niesamowicie lekkie i rogaliki pieką się bardzo szybko!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress